­ Participatiepunt Veilig Verkeer - KNHS

Participatiepunt Veilig Verkeer

Op social media en paardensportfora is het aan de orde van de dag: klachten over automobilisten die vlak langs een paard rijden of expres claxonneren, vrachtwagens die geen vaart minderen of trekkers die niet aan de kant gaan. Maar ruiters en menners zijn volgens de wet bestuurders en moeten dus gebruik maken van de openbare weg. Ze hebben dezelfde rechten en plichten als automobilisten, fietsers en vrachtwagenchauffeurs, maar zijn wel een stuk kwetsbaarder vanwege het natuurlijke vluchtgedrag van het paard.

Onveilige situatie → Participatiepunt Veilig Verkeer

Om op te kunnen komen voor de positie van paarden in het verkeer is het allereerst zaak om inzicht te krijgen in hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Jammer genoeg zijn er maar weinig cijfers bekend. Door onveilige situaties vanaf nu te melden via Participatiepunt Veilig Verkeer, een initiatief van Veilig Verkeer Nederland, help je mee om deze cijfers boven water te krijgen.

Hoe werkt het?

Op https://participatiepunt.vvn.nl/ maak je een melding van een onveilige situatie.

 • Een melding begint met een ‘klik’ op de kaart om de exacte locatie aan te geven.
 • Daarna maak je stapsgewijs een ‘rapportje’ over de onveilige situatie. Geef aan dat je een melding maakt door de ogen van een paardensporter en waardoor het gevaar veroorzaakt wordt. Dat kan het gedrag van andere weggebruikers zijn, maar ook de inrichting van de weg (zoals een ingewikkeld kruispunt of een te smalle weg). Je kunt ook foto's van de situatie toevoegen.

Wat gebeurt er met mijn melding?
Het melden van gevaarlijke situaties in het verkeer heeft drie voordelen:

 1. Er wordt op landelijk niveau geregistreerd hoe vaak en waar paardensporters in het verkeer in de knel komen en wat de oorzaak is. Dit kan vervolgens worden gebruikt in overleg met o.a. de overheid en wegbeheerders.
 2. Alle meldingen worden anoniem opgenomen in de Nationale Database Subjectieve Verkeersveiligheid. Gemeenten kunnen deze database inzien en gebruiken voor het opstellen van het verkeersveiligheidsbeleid.
 3. Via het Meldpunt kun je zelf actief meewerken aan een oplossing: misschien heb jij een goed idee om de situatie te veranderen of kun je een vuist maken als meerdere mensen hetzelfde probleem hebben gemeld.

Tot slot: dit participatiepunt is uitsluitend bedoeld voor situaties in het verkeer. Meldingen over slecht onderhoud van een ruiterpad mag je doorgeven via de KNHS regioconsulenten. Voor vragen over het meldpunt zelf kun je contact opnemen met Veilig Verkeer Nederland.

Winactie
Doe je een melding van een onveilige situatie via het participatiepunt? Dan maak je kans op een Veilig Verkeer setje van de KNHS en VVN (hesje, lamp en snapwrap voor om je arm).Categorie: verkeer, verkeersregels, meldpunt, vvn

Ander Nieuws

 • Selectie WK enkelspannen krijgt vorm na observatie Kronenberg
  Selectie WK enkelspannen krijgt vorm na observatie Kronenberg
 • Vacature Manager Wedstrijdsport
  Vacature Manager Wedstrijdsport
 • ANWB Lichtbrigade: Aandacht voor veiligheid op een stalen ros
  ANWB Lichtbrigade: Aandacht voor veiligheid op een stalen ros