Abeltasmanroute

Deze route maakt onderdeel uit van men- en ruiterroutes in het Westerkwartier. Door de Stichting Westerkwartier Paardenkwartier zijn in samenwerking met vrijwilligers in de gemeente Grootegast, Leek, Zuidhorn en Marum (samen het Westerkwartier genoemd) 20 mooie routes

De Abeltasmanroute leidt je langs een unieke plek. Namelijk langs Lutjegast, de geboorteplaats van Abel Tasman. Hij ontdekte in 1642 Tasmanië, helaas overleed hij enige tijd daarna in 1659 in Batavia. Maar geluk bij ongeluk voor de inwoners van Lutjegast, de armen erfden namelijk een flink bedrag van zijn verworven rijkdom. Nog steeds zijn de inwoners van Lutjegast trots op het feit dat hij in hun plaats werd geboren. Dit zie je dan ook nog terug in vele aspecten, zoals een gedenkteken, een vernoemde straatnaam, een Abel Tasman fietspad en ontdekkingspad. Maar nu ook in een men- en ruiterroute. Te paard kun je het gebied waarin Abel Tasman opgroeide ontdekken.

Lutjegast is ook geologisch gezien een bijzondere plaats. De plaats vormt namelijk het noordelijkste puntje van het Drents Plateau. De zandruggen zijn ontstaan tijdens de vele ijstijden die ons land heeft gekend. In 2006 is hier een enorm kunstwerk geplaatst gemaakt uit zwerfstenen door Rob Schreefel. Een prachtig beeld, die je als je over de Abel Tasmanweg rijdt in de verte in het veld kunt zien liggen.

Verder ontdek je tijdens de route ook het Westerkwartierse landschap. Misschien merk jij ook wel het Drents Plateau op? De relatief hoge zandruggen in het landschap ten opzichte van de lage veengebieden in het landschap. In ieder geval wordt het landschap tijdens de route voortdurend afgewisseld door weidse vergezichten van de polder en de beslotenheid van de coulissen. Een spannende rit met om elke hoek weer een nieuw avontuur en een nieuw uitzicht.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Rustplaats: op meerdere plekken onderweg

Bijzonderheden: de geboorteplaats van Abel Tasman

Ondergrond: berm (ruiters) en verhard (menners)

Obstakels: oversteken/volgen provinciale weg

Voor aanvang van de rit even bellen met de startplaats, ivm mogelijkheden.

Reitsmahoeve, Eesterweg 11 Doezum. www.reitsmahoeve.nl