Achterhoek

De route in de Achterhoek bevindt zich tussen Aalten en Dinxperlo, vlakbij de grens van Duitsland. De route gaat langs sloten, landweggetjes, tussen akkers en maïsvelden door, over zandpaden en door bos en is daarmee erg divers.

Natuur

De route in de Achterhoek bevindt zich tussen Aalten en Dinxperlo, vlakbij de grens van Duitsland. In tegenstelling tot de meeste routes bevindt deze route zich niet in een natuurgebied. De route gaat langs sloten, landweggetjes, tussen akkers en maïsvelden door, over zandpaden en door bos en is daarmee erg divers. In het gebied rond de route vind je coulisselandschap. Het landschap is hier half open en lijkt een beetje op een toneel. Op de route kun je verschillende soorten wild tegenkomen, zoals reeën, hazen, eekhoorns en roofvogels. In de omgeving loopt een uitgebreid netwerk aan ruiter- en menpaden. Zo kun je onder andere de Euregioroute rijden. Deze route bestaat uit 1000 km ruiter- en menpaden en gaat voor een deel door Duitsland. Naast de Euregioroute voor paarden zijn er ook Euregioroutes voor fietsers en oldtimers.

Omgeving

Aan de zuidwest kant van de route ligt Dinxperlo. Dwars door het plaatsje loopt de landsgrens van Nederland met Duitsland. Aan de Nederlandse kant van de grens ligt Dinxperlo, aan de Duitse kant ligt Suderwick. Vanzelfsprekend werken de Nederlanders en Duitsers hier veel samen. Zo is er zelfs een Nederlands- Duits politiebureau. In Dinxperlo is bevindt zich het Grenslandmuseum. Wat Dinxperlo ook uniek maakt is het kleinste kerkje van Nederland. Dit kerkje, de Rietstap genaamd, is gebouwd in 1911 door een neef van de heer Te Rietstap. Toen de heer Te Rietstap in 1909 overleed was er een erfenis te verdelen. Zijn neef maakte hier aanspraak op, onder voorwaarde dat hij een kapel bouwde. En dat gebeurde ook. Het kerkje is 6,40 m lang, 4,5 m breed en 5 m lang en tot op de dag van vandaag is er nog nooit een kerkdienst in gehouden. Inmiddels is het kerkje verhuisd en doet het momenteel dienst als expositieruimte. Aan de noordoost kant van de route ligt Bredevoort. Bredevoort is een klein toeristisch vestingstadje dat bekend staat als Bredevoort Boekenstad. Deze titel kreeg het plaatsje in 1993 door de vele antiquariaten en tweedehands boekenwinkels. Sinds Bredevoort deze titel kreeg is het aantal boekwinkeltjes nog verder gestegen. Meerdere keren per jaar worden er ook boekenmarkten georganiseerd, zowel kleine gespecialiseerde boekenmarkten als grote internationale evenementen.

Bezienswaardigheden

Schloss Anholt Schloss Anholt is een groot kasteel in de plaats Anholt, net over de grens in Duitsland. Het kasteel is ook bekend als waterburcht, hoewel het eigenlijk geen burcht is. Sinds 1966 is in het kasteel een museum gevestigd waar zich de grootste privécollectie van Noordrijnland- Westfalen bevindt met onder andere werken van Rembrandt. Tegenwoordig is er bij het kasteel ook een hotel en op het landgoed van het kasteel vind je een dierenpark en een golfbaan.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Manege de Achterhoek, Dinxperlosestraatweg 122a, Ijzerlo

Overnachten

- Pensionboerderij en minicamping ’ t Hoftijzer, Kruisdijk 14, Ijzerlo

- Hotel restaurant Bruggenhutte, Hahnerfeld 23, Isselburg (op oude landsgrens)

Eten

- Cafe restaurant de Sander, Aaltenseweg 73, Dinxperlo

- Middeleeuws restaurant Betram, ’t Zand 1, Bredevoort

Adressen

Manege de Achterhoek Dinxperlosestraatweg 122a, 7122 JS Ijzerlo Tel: 0543 466693 FNRS 5 sterrenmanege, overnachtingen, startpunt van de route, paardenverhuur onder begeleiding

Kijk voor meer informatie over de route 'De Achterhoek', en andere routes in de Achterhoek ook op: www.achterhoektepaard.nl