Almeerderhout

Een zeer afwisselende route door het bos van Almeerderhout. Je steekt twee keer het water over, om vervolgens heerlijk langs het water te rijden. Deze route start vanaf de Manegeweg.

Het Almeerderhout is met 1400 ha het grootste bosgebied van Almere. Het bestaat uit het Waterlandsebos, Cirkelbos, Overvaartbos en Kathedralenbos. Het bos kenmerkt zich door de vele verrassende doorkijkjes, open plekken en watergangen. In het bos kun je een ree of een vos tegen komen en je kunt de wielewaal in het voorjaar horen zingen. Het hele jaar door laten de roofvogels en spechten van zich horen.

Midden in Boswachterij Aalmeerderhout ligt het stadslandgoed de Kemphaan. Hier vind je informatieve, educatieve, actieve en ontspannende activiteiten op het gebied van cultuur en natuur. Door de rijke kleigrond groeien bomen hier veel sneller en worden ze hoger dan op arme zandgronden als op de Veluwe. Het bos lijkt veel ouder dan het is. Bomen van krap twintig jaar ogen alsof ze minimaal een eeuw oud zijn. Rond 2050 zullen de eiken en beuken in de polderbossen zijn uitgegroeid tot majestueuze woudreuzen.

Het Almeerderhout is het groene geheim van Flevoland. Nieuw land op oude zeebodem. Een uitgestrekt sprookjesbos van elfhonderd hectare. Met honderden geheime en romantische plekjes en tegelijk een oerwoud, met roofvogels als de havik en de buizerd, waar reeën zich verschuilen in de weelderige begroeiing. Het Aalmeerderhout is een recreatiebos bij uitstek.

De bloei van de wilde kers in april is op zich al een wandeling waard. Recreanten lopen elkaar nooit voor de voeten, nergens krijgt bos zoveel ruimte.

De havik gebruikt jonge populieren voor haar horst; een groot takkennest. De sloten, vaarten en poelen zijn het podium voor zomerse kwaakconcerten van ontelbare padden en kikkers.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Neem op de A6 afrit 5 (Almere stad) en rij richting Zeewolde of neem op de A27 afslag 36 (Almere stad) en rij richting Almere. Je rijdt dan over de Waterlandseweg (N305). Stadslandgoed de Kemphaan ligt aan een zijweg, de Kemphaanweg.

Kantoor Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer Almere

Kemphaanpad 10

1358 AC Almere

T 036-5384416