Ameland Nieuwlandsreid

Het Nieuwlandsreid ligt in het zuidoostelijke deel van Ameland. Het is een, voor de Wadden uniek, kweldergebied van ongeveer 400 hectare.

Tot het einde van de 19e eeuw had het Nieuwlandsreid nog te lijden van de aanvallen van de Noordzee en de Waddenzee. Door de Kooi-oerafsluitdijk, die in 1893 werd aangelegd, veranderde het Nieuwlandsreid van een stuivende zandvlakte in een mooie groene vlakte.

In de zomer wordt het gebied actief begraasd door schapen en jongvee. In de winter zijn het vooral smienten en ganzen die het gebied begrazen.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Dichtsbijzijnde startpunt is de paardenverhuur van de familie Metz:

Fam. H. Metz

Koeveldsweg 2

9164 XT Buren

06-46173134

petermetz@home.nl

Via de route Buren/Nes is Nieuwlandsreid ook te bereiken. Zie voor de stallen langs de route Buren de routepagina Buren.

Het strand dat bij de route Nieuwlandsreid hoort is permanent toegankelijk. Het stuk strand tussen de routes Nieuwlandsreid en Nes is van 1 mei tot 15 september alleen toegankelijk tussen 19.00 en 7.00 uur. Van 16 september tot 30 april is het strand wel de hele dag toegankelijk.

Bij de VVV Ameland, en alle bedrijven langs de route, is een gratis kaart verkrijgbaar met alle ruiterroutes op Ameland. Hier staan ook handige adressen op van huisartsen en dierenartsen. Vanaf medio november is deze kaart ook van de website te downloaden.

Links

www.vvvameland.nl

www.amelandermenenrijvereniging.nl