Amerongse Berg

De route Amerongse Berg is een goed te rijden route met leuke hoogteverschillen in de route. Vanaf 'Het Berghuis' neemt de route je mee door het 'Zuilensteinse Bos' en over de Amerongse Berg. De route is te combineren met de routes 'Leersum' en 'Doorn'.

Natuur

Deze route ligt, net als de routes Doorn en Leersum, in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. De heuvelrug is eigenlijk een grote stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het gebied is 6000 hectare groot en bevindt zich tussen Driebergen en Rhenen. Naast de heuvelachtige bossen vind je hier ook heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. Het gebied is door de variatie in natuur ook geliefd bij dieren. De meest voorkomende dieren op de Utrechtse Heuvelrug zijn reeën, vossen, dassen, eekhoorns en boommarters. Ook broeden er meer dan 100 vogelsoorten in het park. Door het gebied loopt een groot netwerk aan ruiter- en menpaden.

Omgeving

Langs de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug vind je de Stichtse Lustwarande. In dit gebied tussen De Bilt en Rhenen zijn talloze landgoederen en buitenplaatsen te vinden in karakteristieke Engelse stijl. Vanaf 2002 is de provincie Utrecht bezig met het optimaliseren van de recreatiemogelijkheden van het gebied. Zo lopen er prachtige wandel en fietsroutes door het gebied. Er zijn allerlei manieren op van het Nationaal Park te genieten. Door verschillende bedrijven worden sportieve activiteiten georganiseerd zoals kanoën, mountainbiken en GPS-tochten.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Restaurant 't Berghuis, Veenseweg 28, Amerongen, 0343-451662, www.herberghuis.nl

't Berghuis is een gezellig en paardvriendelijk restaurant en ligt direct aan het ruiterpad. Er zijn aanbindmogelijkheden voor je paard. De parkeergelegenheid bij het restaurant is gering, maar langs de verharde weg, die heel rustig is, verder het bos in, is ruime parkeergelegenheid.

Grote groepen kunnen ook parkeren op het terrein van rijvereniging 'De Plantage' in Elst, daar is ruime parkeergelegenheid. Zie ook: www.rijverenigingdeplantage.nl.

Links

Restaurant 't Berghuis

Rijvereniging de Plantage

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug