Beilen

Een route van ongeveer 67 kilometer. De route voert door bossen, langs heidevelden en weilanden en doorkruist het mooie Nationaal Park 'Dwingelderveld', waar van alles te zien is!

Deze mooie route door Midden-Drenthe voert langs de dorpen Beilen, Pesse, Spier, Stuifzand, Tiendeveen, Nieuw-Balinge, Witteveen, Westerbork en Zwiggelte. De route komt langs boswachterij Gees, een aangeplant loofbos met vennen en twee heidevelden. De route gaat verder langs Nieuw-Balinge, een veenkolonie en langs Pesse. Vervolgens gaat de route door het nationaal park Dwingelderveld dat ongeveer 3700 ha groot is en vooral bestaat uit natte heidevelden, bos en verschillende vennen. De route vervolgt zich langs Lheebroek waarna je over de Beilervaart komt. Je gaat boven Beilen langs en rijdt via Klatering en Zwiggelte naar Westerbork. De rit gaat dwars over het veenveld langs de plaats Witteveen en het achterste veld weer naar de boswachterij Gees.

In nationaal park 'Dwingelderveld' is veel bijzondere flora en fauna te zien. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de zes soorten orchideeën waaronder de brede wespenorchis, die het makkelijkst te zien is. De orchideeën bloeien in de maanden juli en augustus. Ook komen er in dit gebied drie soorten slangen voor! Dit zijn de adder, de ringslag en de gladde slang. Verder kun je reeën, vossen, spechten en mestkevers tegenkomen, Vooral in de ochtend en in de schemer is de kans groot om nog meer van het gebied te kunnen zien.

Obstakels

•spoorwegovergang

•tunnel

•provincialeweg oversteek

•brug

In Drenthe worden in bepaalde gebieden paardenstoelen als orientatiepunten gebruikt. Deze paardenstoelen worden dus voornamelijk gebruikt om de eigen positie te bepalen. Deze route is echter grotendeels niet gemarkeerd en alleen op de kaart te rijden.

reatieschap Drenthe de ruitergids van Drenthe uitgegeven met alle men- en ruiterroutes in Drenthe. Deze is ter plaatse en per internet te bestellen via www.knhs.nl.

De men- en ruitergids is een losbladige gids met men- en ruiterroutes in heel Drenthe. De men- en ruitergids bestaat uit 11 losbladige overzichtskaarten en 8 gedetailleerde gebiedskaarten inclusief bewegwijzerde dagroutes. Daarnaast worden er nuttige tips gegeven en wordt er een uitgebreid overzicht weergegeven van o.a. overnachtingsmogelijkheden, rust- en pleisterplaatsen, hoefsmeden en maneges.

Kosten men- en ruitergids € 24,95 excl. verzendkosten.

KNHS leden betalen €19,95.

Nuttige links:

www.hippodor.nl/debuitenwijck

www.manegesmitpesse.com

www.prinsesmargrietmanege.nl

www.thoefijzer.info

www.debosrand-spier.net

Huurmogelijkheden:

Bij Manege Smit in Pesse kunnen er buitenritten en trektochten gemaakt worden, je kunt er overnachten (ook met huifkar) en er worden pony- en paardenkampen georganiseerd. Bij Buitencentrum Prinses Margriet Manege is een groepsaccommodatie aanwezig die vooral geschikt is voor de ruiter met een handicap. De accommodatie is totaal aangepast aan mensen met een beperking. Bij "Camping de Bosrand" kun je overnachten met eigen paard of huifkar, je kunt er ook een huifkar huren of een paard of pony voor een buitenrit.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten bij (1) Hippo d'Or de Buitenwijck in Stuifzand, bij (2) Manege Smit in Pesse, bij (3) Buitencentrum Prinses Margriet Manege in Westerbork, bij (4) Huifkarcentrum en groepsaccommodatie 't Hoefijzer in Zwiggelte en bij (5) Camping de Bosrand in Spier.

Startpunten

Hippo d'Or de Buitenwijck

Stuifzandseweg 59a

7934 PN Stuifzand

0528-278437

http://www.hippodor.nl/debuitenwijck

Manege Smit

Oosterring 30

7933 TM Pesse

0528 - 241251

http://www.manegesmitpesse.com

Buitencentrum Prinses Margriet Manege

Oude Beilerweg 29

9431 BZ Westerbork

0593 - 332180

http://www.prinsesmargrietmanege.nl

Huifkarcentrum en Groepsaccommodatie 't Hoefijzer

Oranjekanaal z.z. 6

9433 TG Zwiggelte

0593 - 331 598

http://www.thoefijzer.info

Camping de Bosrand

Wijsterseweg 17

9417 TD Spier

(0593) 56 23 54

http://www.debosrand-spier.net.

Rustplaatsen

De vijf genoemde start- en eindpunten kunnen ook als rustplaatsen gebruikt worden. Er is stalling en weidegang aanwezig. Verder zijn er geen speciale rustplaatsen langs de route, wel plekken die ervoor te gebruiken zijn.

De route bestaat uit verharde zandwegen en asfaltwegen.

In alle seizoenen is de route goed te rijden.

Beheerder

•recreatieschap Drenthe

•Staatsbosbeheer

•Drents Landschap