Boswachterij Bergen

Boswachterij Bergen maakt onderdeel uit van Nationaal Park de Maasduinen dat grenst aan de Maas in noord Limburg. Aan het opstuwende water van de Maas dankt dit gebied zijn duinen. Laat je verrassen!

Boswachterij Bergen is het leefgebied van diverse diersoorten zoals de das, de rugstreeppad, de heikikker en de zeldzame nachtzwaluw. De begroeiing van dit natuurgebied wordt overigens in niet geringe mate gestuurd door de mens. Van oorsprong zette de Maas, waarvan de loop steeds wijzigde, zand en klei-achtige grond af op de glooiende hellingen. Door overbegrazing van het vee ontstonden zandverstuivingen. De mens plantte daarom naaldbomen om het verstuiven tegen te gaan. Die naaldbomen onttrokken echter weer zoveel water aan de grond dat de natuurlijke vennen dreigden te verdwijnen. Nu lopen er Nederlandse landgeiten rond de vennen om ervoor te zorgen dat daar geen bomen groeien. Bovendien worden veel naaldbomen vervangen door loofbomen. Het Broederbosch waardoor deze route voert bestaat bijna volledig uit aangeplant naaldhout. Het oostelijke deel wordt gebruikt voor houtproductie. Op sommige plaatsen bestaan nog min of meer vergraste heiderestanten. Dieren en met name vogels, zoals de bosuil, de sperwer, de havik, de wielwaal en de zeldzame grauwe klauwgier voelen zich hier goed thuis.

Omgeving

Afferden is het noordelijkse dorp van de gemeente Bergen en ligt in het smalste stukje van Limburg, tussen de Duitse grens en de Maas. De oudst bekende vermelding van Afferden dateert uit 1176.

Bezienswaardigheden

Asperges.

Aan weerszijden van het Broedersbosch zijn uitgestrekte aspegevelden. Het goud van Limburg wordt gegeten tussen half april en eind juni. Alle restaurants in de omgeving hebben in die tijd speciale aspergemenu’s. Op sommige plaatsen kun je zelf je maaltje asperges steken en ter plekke klaarmaken onder begeleiding van een vakkundige kok.

Kasteel Blijenbeek.

In Afferden ligt de ruïne van kasteel Bleijenbeek, oorspronkelijk gebouwd rond 1400. Vele jaren was het kasteel Bleijenbeek in bezit van adelijke families, die hier woonden met hun gezinnen. Op 21 en 22 februari 1945, aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog heeft een Engels squadron Tyfoonbommenwerpers het kasteel, waarin Duitse parachutisten zich verschanst hadden, geheel verwoest. De ruïne biedt nu onderdak aan een grote kolonie vleermuizen, waaronder een aantal zeldzame soorten. Er zijn plannen om de ruïne en de directe omgeving weer toegankelijk te maken voor het publiek.

Kasteel Jan Boc.

In Boxmeer is een museum gevestigd in het oude kasteel van Jan Boc. Aan dit kasteel dankt Boxmeer zijn naam. Zeker een bezoekje waard is ook de St. Petrusbasiliek in het centrum van Boxmeer.

Sambeek.

De vijftig meter hoge Sint Janstoren van Sambeek stamt gedeeltelijk uit 1486. In het zuiden van Sambeek staat de oudste Lindeboom van Nederland. De oude knoest telt tussen de 500 en 1000 jaarringen. Het stuw- en sluizencomplex aan de Maas even ten noorden van Sambeek, geeft een imponerend beeld van hoe de mens de krachtige stroom van deze rivier bedwingt.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Manege Bergemo, Hommersumseweg 39, Heijen

Tips

Overnachten:

- Auberge de Papenberg, Hengeland 1A, Afferden(tevens leuk restaurant)

Eten:

- Eetcafé ‘t Trepke, Heukelom 21, Afferden- Restaurant Mazenberg, Boxmeerseweg 61, Heijen