De Meinweg

De Meinweg is een Nationaal Park dat tien km ten oosten van Roermond ligt, tegen de Duitse grens aan. De ruiterpaden die door het gebied lopen zijn redelijk mul en geven een goed beeld van de gevarieerde omgeving.

Natuur

De Meinweg is een Nationaal Park dat tien km ten oosten van Roermond ligt, tegen de Duitse grens aan. Het gebied is ongeveer 1800 hectare groot. Het symbool van de Meinweg is de adder. De adder is een slang van ongeveer 65 tot 70 cm lang die voorkomt in de heide van het gebied. De heide in de Meinweg is vooral geschikt voor de adder door de begrazing van schapen, paarden en runderen in het gebied. Deze grazers zorgen ervoor dat de begroeiing in het gebied gevarieerd blijft. De kans dat je de adder te paard tegenkomt is echter heel klein. De Meinweg kenmerkt zich naast de adder ook door de hoogteverschillen. Door aardverschuivingen en inscheuring van de Maas zijn er plateaus ontstaan met onderling grote hoogteverschillen. Er zijn verschillen tot wel 30 meter. In 1992 heeft er een aardbeving plaatsgevonden die in het landschap zijn sporen heeft nagelaten. In het gebied is vooral heide en bos te vinden. Vroeger was er in het gebied meer heide, maar rond 1930 zijn grote stukken heide verdwenen. Hier werden bomen geplant, waarvan het hout bedoeld was voor de mijnbouw. De verdeling van bos en heide die in die tijd is ontstaan, vormt nu nog steeds het landschap. Naast heide en bos zijn er in de Meinweg ook moerassen en beken. De ruiterpaden die door het gebied lopen zijn redelijk mul en geven een goed beeld van de gevarieerde omgeving. De ruiterpaden zijn niet geschikt voor menners, maar voor menners zijn er volop andere paden die wel geschikt zijn. In totaal ligt er in de Meinweg ongeveer 30 km aan ruiterpaden. Naast ruiterpaden heeft het gebied ook paden die rolstoelvriendelijk zijn.

Omgeving

In 1878 is er door de Meinweg een spoorweg aangelegd die van Antwerpen naar het Ruhrgebied in Duitsland loopt. Deze spoorweg heet de IJzeren Rijn. Sinds 1991 wordt het gedeelte van Roermond tot aan de Duitse grens niet meer gebruikt. Dit betekent dat de spoorweg door de Meinweg er nog wel ligt, maar dat hier geen treinverkeer meer overheen komt. Er zijn plannen om in de toekomst de spoorlijn weer in gebruik te nemen, omdat het treinverkeer van Antwerpen naar Duitsland nu ver om moet rijden. Een belangrijk argument van Nederland om de route niet meer in gebruik te nemen is omdat de route door de Meinweg loopt. Er zijn daarom plannen om de spoorlijn door een tunnel onder de Meinweg door te laten lopen. Vroeger werd de Meinweg voornamelijk gebruikt voor hout voor de mijnen in de omgeving, tegenwoordig wordt er in het gebied volop op moderne wijze gerecreëerd. Vanuit het beginpunt van de route, Rijstal Venhof, worden allerlei activiteiten in het gebied georganiseerd, zoals een cursus Nordic Walking. Wat tegenwoordig steeds mee gedaan wordt is Geocaching. Bij het Geocaching wordt er een cache, een soort schat, verstopt die vervolgens met behulp van GPS is op te sporen. De cache is meestal een waterdichte doos met daarin een logboek en spulletjes om te ruilen. In de Meinweg zijn meerdere caches verstopt.

Bezienswaardigheden

St. Ludwig klooster

Een bijzondere bezienswaardigheid in het gebied is het St. Ludwig Klooster in Vlodrop. Het klooster ligt in de bossen en de route voert hier dan ook bewust langs. In 1909 is het klooster in gebruik genomen en het heeft in de daaropvolgende eeuw verschillende bestemmingen gehad. Het klooster dankt vooral zijn bekendheid aan de Maharishi Mahesh Yogi. Deze Indiase goeroe was de grondlegger van de Transcendente Meditatie. Wereldwijd hebben miljoenen mensen zijn techniek geleerd, waaronder de Beatles. In 1990 verhuisde de Maharishi naar het klooster en werd deze het hoofdkwartier van de TM beweging. In de laatste jaren is er veel verbouwd aan het klooster, wat veel protest heeft opgeroepen. Het heeft er toe geleid dat het klooster in 2008 een Rijksmonument werd, waardoor het klooster behouden kan worden. In 2008 is de Maharishi overleden. Nog steeds komen mensen speciaal naar de omgeving om het klooster te zien.

Kastelen en molens

De omgeving rond Roermond is rijk aan kastelen en molens. Een aantal van hen zijn ook te bezoeken. Bijvoorbeeld de Gitstappermolen. Dit is een watermolen uit 1752 waarin graan wordt vermalen. Ook de Prins Bernardmolen op de Molenberg is een bezoek waard. Deze molen is in 1999 herbouwd. Een van de kastelen die geopend zijn voor bezoek is kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. In dit kasteel zijn onder andere een hotel en restaurant gevestigd en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd zoals kasteelconcerten

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Rijstal Venhof, Venhof 2, Herkenbosch

Overnachten

- Bed & Breakfast Rijstal Venhof, Venhof 2, Herkenbosch (ook blokhutten en stacaravan en pension voor paarden)

- Recreatiepark Elfenmeer, Meinweg 1, Herkenbosch - Boshotel Vlodrop, Boslaan 1, Vlodrop

- Kasteel Daelenbroeck, Kasteellaan 2, Herkenbosch

Eten

- Rijstal Venhof, Venhof 2, Herkenbosch

- Kasteel Daelenbroeck, Kasteellaan 2, Herkenbosch

Adressen

Rijstal Venhof Venhof 2, 6075, NE Herkenbosch Tel: 0475 531495