Delfzijl

Mooie route met een uitkijk die je totaal niet verwacht! Je komt verrassend veel bos tegen, idyllische doorkijkjes, bruggetjes en mooie historische bezienswaardigheden

Dit is een tocht over vooral boerenweggetjes, met niet veel ander verkeer dan die van de boeren en burgers uit de dorpen die je passeert, zoals Oosterwijtwerd, Leermens, Godlinze en via Krewerd keer weer terug naar de manege.

Dit zijn allemaal Wierdendorpen, die zo rondom het begin van onze jaartelling zijn ontstaan. De Wierde in Oosterwijtwerd is helaas voor een groot deel rond 1900 afgegraven omdat het een zo goede meststof was voor de omliggende akkers en weilanden. Een deel van de Wierde ligt er nog met daarop een hele mooie protestantse kerk uit 1784 met daarbij een prachtige pastorie. De Wierde in Godlinze is samen met die van Leermens de hoogste Wierde van Groningen namelijk 6.22 boven NAP en heeft een doorsnede van 375 m. De beroemde Wierdenkenner professor van Giffen heeft in 1911 in Godlinze een grafveld uit de 7e eeuw blootgelegd en daarbij kostbare grafgeschenken gevonden.

Kostbare beelden worden ook gemaakt door Bruno Santenera, die in Godlinze een mooie beeldentuin heeft ingericht en waar je geneeskrachtige stenen en bandjes kunt kopen.

Krewerd, waar je langs komt op de terugweg, is ook een Wierdendorp en met haar nog niet eens 100 inwoners het kleinste dorp op onze route. In Krewerd staat de Mariakerk, waarvan het oudste deel is gebouwd in 1285. Hierin staat ook het oudste en ook nog te bespelen kerkorgel (uit 1531) van Nederland! Een bezoekje waard.

Met deze tocht ontdek je hoe mooi en verrassend interessant Delfzijl e.o. kan zijn.

Deze tocht sluit aan op de tocht naar Noordpolderzijl- Warffum of naar Bedum- Zuidwolde en verder.

De routes zijn zo uitgezet dat je via de 8 afzonderlijke tochten of delen daarvan, een meerdaagse tocht kunt maken door Noord Groningen, zodat je vanaf Ten Boer via Bedum, Winsum, De Marne de kustlijn kunt volgen via Eemsmond naar Delfzijl en via Appingedam en Loppersum weer terug, waarbij het mogelijk is op elk routedeel gebruik te maken van een overnachtingsmogelijkheid voor jou en je paard/ pony.

De gemeenten in Noord Groningen hebben in samenwerking met de KNHS afgesproken dat de menners gebruik kunnen maken van de brede fietspaden, die op de routekaarten zijn opgenomen. De fietsers het eerste recht en dat betekent dat bij het passeren de menner gebruik zal maken van de veelal brede berm. Ook is afgesproken dat zowel menners als ruiters ervoor zorg dragen dat de mest van de paarden/pony’s in de bebouwde kom wordt opgeruimd.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt starten vanaf het parkeerterrein van FNRS Manege Biessum, De Ransel 1, 9931 BT Delfzijl.

De eigenaar-beheerders van de manege Biessum zijn enthousiaste en kundige paardenkenners en rij-instructeurs, die vele hippische activiteiten organiseren voor paardenminnend Groningen. Zij kennen alle weggetjes in de omgeving en willen je graag nog een mooie route uittekenen. Ook hebben zij adressen voor Bed en Breakfast. Jouw paard of pony kan bij de manege een goede slaapplaats krijgen. Zie ook www.manegebiessum.nl.