Drentsche Aa

Het landschap kenmerkt zich door de kronkelende beekjes, bossen, heide en typisch Drentse houtwallen afgewisseld met landbouwpercelen.

Natuur

Het Beek- en Esdorpenlandschap de Drentsche Aa is een van de 20 nationale parken in Nederland. De Drentsche Aa bevindt zich ten noordwesten van Assen. Het gebied is maar liefst 30.000 hectare groot en daarbinnen bevinden zich 16 dorpen en gehuchten. Omdat het gebied voor meer dan de helft uit landbouwgrond bestaat, is het niet zomaar een nationaal park. De Drentsche Aa is uitgeroepen tot Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap. In 2007 is de Drentsche Aa naast Nationaal Park ook uitgeroepen tot Nationaal Landschap.

Het landschap kenmerkt zich door de kronkelende beekjes, bossen, heide en typisch Drentse houtwallen afgewisseld met landbouwpercelen. Door de grote diversiteit is het gebied geschikt voor vele planten, bloemen en dieren. Zo komen maar liefst 800 van de 1400 in Nederland bestaande plantensoorten voor en is zelfs de zeldzame ijsvogel te vinden in de Drentsche Aa. De grondsoort in de Drentsche Aa is zandgrond. De meeste wegen in het gebied zijn zandpaden.

Het gebied tussen Anloo en Schipborg heeft een grote historische waarde. Je vindt hier de strubben, eeuwenoude eiken met aparte kronkelige takken. Vroeger graasden daar schapen die de eikentwijgen afknabbelde waardoor de eiken alle kanten op groeiden. Deze opvallende bomen zijn al honderden jaren oud en absoluut de moeite waard om te zien. In datzelfde gebied vind je ook aparte ronde grasheuveltjes. Dit zijn grafheuvels. De oudste heuvels zijn al zo’n 3000 jaar oud. Een van de bijzondere heuvels is de galgenberg. In de middeleeuwen stond op deze heuvel een galg waar misdadigers werden opgehangen als waarschuwing voor de mensen die de route namen. Later is op de plek een ‘markesteen’ neergezet, een grote kei die de grens aangeeft tussen Anloo, Schipborg en Zuidlaren. Vlakbij de galgenberg is ook een hunebed te vinden die typisch is voor het Drentse landschap.

Omgeving

De dorpen en gehuchten in de Drentsche Aa staan bekend om hun essenstructuur. In de dorpen bevindt zich meestal een centrale wei omzoomd door eiken, de brink, en buiten het dorp liggen de akkers, oftewel de essen. Anloo is zo’n typisch esdorp. In Anloo staat ook de oudste kerk van Drenthe. De Magnuskerk is gebouwd rond 1100 en is deels gebouwd uit turfsteen uit de Rijnstreek in Duitsland. Om de kerk te financieren wordt jaarlijks op de dag van St. Magnus de Etstoeldag georganiseerd. Jaarlijks wordt in augustus door lokale toneelverenigingen een rechtspraak (Etstoel) nagespeeld. Naast het toneelspel is er ook een zeventiende-eeuwse jaarmarkt. Dit is een grote trekpleister voor het dorpje.

Zuidlaren ligt ook in het gebied van de Drentsche Aa en is bekend om zijn paardenmarkt. Deze markt bestaat al sinds 1200 en er zijn zelfs aanwijzingen dat de markt al rond het jaar 1000 werd gehouden. De Zuidlaarder markt is veruit de bekendste paardenmarkt in Nederland. Jaarlijks worden er op de derde dinsdag van oktober zo’n 2000 paarden aangevoerd en trekt het evenement 150.000 bezoekers. Naast de paardenmarkt is er ook een warenmarkt en een kermis.

Bezienswaardigheden

Strubben Kniphorstbosch

In het gebied tussen Anloo en Schipborg, Strubben Kniphorstbosch, vind je twee hunebedden en de galgenberg. Hunebed D8 en de galgenberg liggen langs de route. Ook de Strubben kom je tegen langs de route. Net buiten de route ligt de paraboolduin. Deze ligt ten zuiden van de Schipborgse es en is een opvallende duin in de vorm van een hoefijzer. Langs deze duin liggen meerdere grafheuvels die mysterieus afsteken tegen het omringende bos.

Groene kamers

Langs het Anlo?rdiep zijn er tussen de bomen door verschillende doorkijkjes. Het beekdal wordt daar door de houtwallen verdeeld in zogenaamde groene kamers. De groene vlakken zijn een prachtig gezicht. Ze zijn aangelegd in de middeleeuwen door boeren en kenmerken het Esdorpenlandschap.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Pensionstal De Lange, Borgweg 26, Schipborg

Overnachten

- Minicamping De Bult, Vijftig bunder 3, Midlaren

- Paardensportcentrum en minicamping Jan Dolfing, Verlengde Noordenveldweg 1, Vries

- Droomhotel ’t Heinenhoes, ’t Loeg 4, Anderen

Eten

- Restaurant De Drentsche Aa, Ruiterweg 2, Schipborg

- Theeschenkerij Homanshof, Lunsenhof 20, Anloo

Adressen

Paardensportcentrum Jan Dolfing Verlengde Noordenveldweg 1, 9481 AV Vries

Tel: 0592 541301

FNRS manege, paardenverhuur, niet direct aan de route