Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heideveld van West-Europa. Nergens in Nederland komt dit type heide nog op zo’n schaal en in zo’n gave staat voor.

Al 14000 jaar geleden vestigden zich op deze plek mensen die leefden van de jacht op rendieren. Overblijfselen zijn gevonden in oude grafheuvels. Uitkijkend over de eindeloze heide met een enkele eenzame eik, lijkt de tijd stil te staan. Het gebied heeft behalve de uitgestrekte heidevelden ook akkers en bossen langs de randen en een zestigtal vennen en vennetjes. Deze blijven intact dankzij het regenwater. Rond één van die vennen is een begrazingsgebied ingericht met een kudde IJslandse paarden.

Op de uitgestrekte heidevelden lopen twee schaapherders met kuddes Drentse schapen. Eén in het noorden bij het Lheeder Zand en één in het zuiden bij Ruinen, een oud schapenras dat kan leven van de sobere grassen tussen de heide. Van oudsher werden de schapen ‘s nachts in de schaapskooi gezet om de mest te verzamelen. De mest uit deze potstal, vermengd met stro, werd eenmaal per jaar over de akkers verspreid. Bij de schaapskooi in Ruinen is ook het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. In het meest westelijk gelegen gedeelte, het Anserveld, zijn dennenbossen aangepland om te voorkomen dat het zand de ernaast gelegen dorpjes zou onder stuiven. Bij de aanleg van de A28 is in de buurt van Pesse de oudste boot ooit gevonden. De kano is vervaardigd uit de stam van een grove den en dateert van ergens tussen 8040 en 7510 voor Christus. Hij is te zien in het Drents Museum in Assen.

Het Dwingelderveld is geschikt voor ruiters en menners. Zowel de ruiterroutes als de huifkarroutes zijn bewegwijzerd.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Het nationaal park ligt tussen de dorpen Dwingeloo, Ansen, Lheebroek, Lhee Spier, Kraloo, Pesse en Ruinen. Ten noorden en ten zuiden wordt het gebied begrensd door de open weilanden bij de beken Dwingelerstroom en de Ruiner Aa. Kenmerkend voor Dwingeloo is de Siepel, die unieke en fraaie uivormige toren van de Nederlands Hervormde kerk, die je al uit de verte kunt zien liggen.

Vertrekpunt: Manege Smit, De Oostering 30, 7933 TM Pesse

Overnachten:

- B&S Het Oude Jachthuis, Eursinge 2, Eursinge

- Hotel Restaurant De Börken, Lhee 76, Dwingeloo

Eten:

- Theehuys Anserdennen, Schapendrift 1, Ansen

- Luning's Restaurant, Brink 1, Ruinen- Olde Posthuus, Anholt 8, Ruinen