Gaasterland

Vogels als de wielewaal, de fluiter, de nachtegaal en de appelvink vinden hier beschutting en laten zich regelmatig horen. Er zijn ook veel reeën. Maar de Gaasterlandse bossen zijn vooral bekend vanwege de dassen. Inmiddels zijn er een twintigtal dassenburchten in het gebied. Je rijdt afwisselend door deze bossen (eikenakkers), door grasland en langs moerassen en poelen. Dit maakt de tocht zeer afwisselend. De open graslanden vormen een geliefde overwinteringsplaats voor diverse soorten ganzen.

In het noorden ligt een oud zandwinningsgebied Wyldemerk geheten. Het is genoemd naar een vroegere jaarmarkt waar het nogal wild aan toe ging. Het meertje is ontstaan in de jaren zestig en nu een mooi natuurgebied waar landgeiten, runderen en Drentse heideschapen grazen om ervoor te zorgen dat het terrein open blijft. Het is sinds 2007 een heus libellenreservaat. Op de Nijemirdummer Heide tref je tegenwoordig weinig heide meer aan, afgezien van een enkele pol dopheide. Het gebied is inmiddels volledig bebost. Er staan zelfs tamme kastanjes die vroeger door de Romeinen naar deze streek zijn gebracht.

Omgeving Het plaatsje Nijemirdum zelf heeft een middeleeuwse toren met een stomp piramidedak en een achtkantige poldermolen uit 1893 ‘t Swaantje geheten. Beide zijn gerestaureerd. Onder de Gaasterlan Sleat vallen elf dorpen, waaronder behalve Nijemirdum ook Oudemirdum (Aldemardum) in het zuiden. Het ligt in het overgangsgebied van het centrale Gaasterlandse bosgebied naar het open kustgebied van het IJsselmeer. Het is een levendig brinkdorp met een mooie en gezellige dorpsstraat.

Bezienswaardigheden

Koeienmuseum.

Het koeienmuseum in Nijemirdum is alleen in de maanden juni t/m september geopend. De andere maanden alleen op afspraak. Je vindt er alles wat met koeien te maken heeft, van oude fokregisters tot een BH voor koeien en zelfs een compleet ingerichte badkamer (met zwart-wit print natuurlijk).

Stêdhus Sleat.

Een stukje naar het Noorden in Sloten (het kleinste stadtje van Friesland) vind je het Stêdhus Sleat, een klein museum over de historie van Sloten met op zolder de verzameling toverlantaarns van Peter Bonnet (1898-1979).

Lemster Streekmuseum.

Het Lemster Fiifgea, het streekmuseum, is gevestigd in het monumentale gemeentehuis uit 1898 in het centrum van Lemmer. Het geeft een overzicht van Lemmer als haven- en visserijplaats aan de Zuiderzee tot een geliefd watersportcentrum na het bouwen van de Afsluitdijk in 1932, toen de zoute Zuiderzee overging in het zoete IJsselmeer.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Manege Gaasterland in Harich

Tips

Overnachten & Eten:

- Theeschenkerij en B&B, de Dobbetun, Ywert 7, Wijckel- Landgoed Hotel Welgelegen, Welgelegen 15, Harich