Gennep

De route is ongeveer 28 kilometer lang en brengt je door de afwisselende natuur (heuvels, bos en heide) en dorpen van de gemeente Gennep. Ook rij je een stuk langs de Duitse grens en maak je kennis met het Reichswald. In deze route zit een wildrooster.

In het centrum van Gennep staan diverse fraaie gebouwen, zoals het oude stadhuis en de Ned. Hervormde kerk, die beide uit de 17e eeuw stammen. Vlakbij ziet ueen 16e eeuws pand, dat nu als streekmuseum ‘Het Petershuis'in gebruik is. Bij het nieuwe gemeentekantoor, gebouwd in 1994, ligt een fraai mozaïekplein. Iets verderop staat de recentelijk gerestaureerde toren van de vroegere St.-Martinuskerk, gebouwd omstreeks 1865 naar een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers. In deze toren is een expositieruimte en een uitkijkpost ingericht.

Aan de rand van Heijen staateen klein kasteel met de naam ‘Huis Heijen'. Het hoofdgebouw is deels 16e eeuws. In de Tweede Wereldoorlog isdit adellijk huis zwaar beschadigd. Beeldend kunstenaar Peter Roovers kocht in 1948 de ruïne en herstelde het kasteeltje in oude luister. Ten zuiden van Heijen staat een beltkorenmolen met de naam ‘Gerarda', oorspronkelijk gebouwd in 1862 maar vernieuwd in 1950.

De route voert o.a. ook over de Looierheide - een mooi bos- en heidegebied met rivierduinen en vennetjes. Hier liep voor de Tweede Wereldoorlog het ‘Duits lijntje' - een spoorweg van Wesel naar Boxtel, die geëxploiteerd werd door de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij, waarvan het hoofdkantoor in Gennep gevestigd was.

Tijdens uw tocht passeert u enkele keren de Niers.Dit regenriviertje - dat 130 km verderop nabij het Duitse Mönchengladbach ontspringt - baant zich kronkelend een weg door het Gennepse land en mondt uit in de Maas bij Milsbeek.

Tussen Gennep en Ottersum is windkorenmolen ‘de Reus' te vinden. Deze is gebouwd in 1847.

Oostelijk van de dorpskern van Ottersum staathet conferentieoord en cultureel podium ‘Landgoed Roepaen'. Oorspronkelijk was dit een klooster van een zusterorde, die er een verpleeg- en weeshuis en een school stichtte. Later is het gebouw in gebruik geweest als verpleeginstelling voor geestelijk gehandicapten. Tegenover de parochiekerk van Ottersum staan rond een plein enkele fraaie historische panden, waaronder het oude raadhuis uit 1902.

In Ven-Zelderheide kunt u de mooie kapel van St.-Antonius Abt uit de 15e eeuw en de beltkorenmolen ‘Rust na Arbeid' uit 1881 bewonderen.

Van Ven-Zelderheide naar Milsbeek rijdt u langs het Duitse Reichswald en een voormalig veengebied met de naam ‘Koningsven'. Dat gebied is in de jaren '30 van de vorige eeuw ontgonnen voor de landbouw. Inmiddels is het voor een deel afgegraven en bestaan er plannen een ander gedeelte weer tot veengebied om te vormen.

In Milsbeek herinneren o.a. galerie ‘De Olde Kruyk' en pottenbakkerij ‘De Jacobsladder' aan een rijke, eeuwenoude pottenbakkershistorie.

Daar waar de Niers in de Maas uitmondt, ligt de ruïne van de vesting ‘het Genneperhuis'. De kroonwerken van deze machtige burcht zijn kort geleden hersteld. Er loopt nu een mooie wandel- en fietsroute langs en over deze verdedigingswerken en de ruïne kan ook bezichtigd worden.

De route voert bij Milsbeek door een gedeelte van het Achterbroek- ooit een afgelegen, drassig laagland, maar nu een gebied met een hoge landschappelijke waarde.

U kunt deze route verbinden met de route Mook aan de noordzijde en de route Bergen aan de zuidzijde. De route sluit ook aan op de Euregio Rijn-Waal route, richting Duitsland. Tevens sluit deze aan op de vele ruiterpaden in het Duitse Reichswald (hiervoor is een kenteken nodig, dat te koop is bij landschapsdienst Kreis Kleve en Wesel).

Beheerder

Gemeente Gennep

Huurmogelijkheden

Bij manege Bergemo kun je paarden huren en tevens huifkartochten maken.

Obstakels

Oversteek van de provinciale weg N271

Wildrooster

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten bij (1) Eethuis De Diepen en (2) Hesta Gard Hekla (op een kilometer afstand van de route) en (3) Manege Bergemo (op twee kilometer afstand van de route).

Startpunten

Eethuis De Diepen

Zwarteweg 60

6596 MJ Milsbeek

0485-516404

http://www.dediepen.nl

Hesta Gard Hekla

Biezendijk 5

6595 MG Ottersum

0485-516590

http://www.hestagardhekla.com

Manege Bergemo

Hommersumseweg 39

6598 MC Heijen

0485-513194

http://www.bergemo.nl

Parkeren

Zie startpunten.

Rustplaatsen

Je kunt met je paard overnachten bij Hesta Gard Hekla en manege Bergemo.

Seizoensgebondenheid

Deze route is het hele jaar door goed te rijden.