Grolloo

Een lange route waarmee je alle kanten op kunt. De Hart van Drenthe route is hierin verweven en de route kan net zo lang of kort gemaakt worden als je wilt.

De boswachterijen waar je doorheen rijdt zijn die van Grolloo, Hooghalen en Schoonloo. Het Heuvingerzand kan ook bezocht worden. Je rijdt door verschillende plaatsen zoals Grolloo, Elp, Klatering, Hooghalen, Eleveld, Ekehaar en Amen.

Boswachterij Hooghalen is bijna 1300 ha groot en bestaat vooral uit jong bos. Hier groeien bijvoorbeeld veel lariksen en sparren. Verder zijn er veel kleine vennetjes en stukken heide. Je rijdt vlak langs Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vervolgens doorkruis je boswachterij Grolloo, een ongeveer 1000 ha groot natuurgebied. Bijzonder zijn hier de vele vennen. De route voert je onder het Grolloerveen , waar de langste houten fietsbrug van Nederland is. Bij het Grolloerveen zijn veel libellen. Ook kun je er reeën en dassen tegenkomen en het veenpluis (een plant met een lang, wit pluis) groeit er volop. Het laatste deel bos is dat van boswachterij Schoonloo, ruim 1500 ha groot. Dit bestaat uit eikenhakhoutbos en stukken heide. De hoeveelheid vogels valt in dit natuurgebied op!

Voor ruiters is er de mogelijkheid door het Heuvingerzand te rijden, een stuifzandgebied. Erg heuvelachtig met veel oude bomen zoals dennen en eiken.

Obstakels

spoorwegovergang

tunnel

provincialeweg oversteek

brug

In grote lijnen zijn de paardenstoelen een steun, verder is de route niet gemarkeerd en alleen op de kaart te rijden. In boswachterij Hooghalen zijn wel verplichte paden voor ruiters, vooral rond herinneringscentrum kamp Westerbork. Deze worden aangeduid met lage paaltjes met een hoefijzer in de kleur van de betreffende route, rood is de hoofdroute, wit zijn extra lussen die weer op de rode route aansluiten.

Beheerder

Recreatieschap Drenthe

Staatsbosbeheer

De spoorwegovergang hoef je alleen over te steken bij de lange menroute, op het stuk van Klatering naar Hooghalen.

Het grootste stuk van de route is vlak, voor ruiters is er de mogelijkheid door het Heuvingerzand te rijden. Dit staat bekend als heuvelachtig.

In de boswachterijen zijn geen speciale ruiterpaden. Er mag overal gereden worden, behalve bij de speelvijver en het natuurkampeerterrein. In boswachterij Hooghalen liggen wel officiële routes, vooral rond Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Nuttige links

www.knollegruun.nl www.boerhaarshoeve.nl

www.thoefijzer.info

Huurmogelijkheden

Bij Manege Knollegruun en Manege 't Hoefijzer kun je paarden huren voor het maken van buitenritten.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten bij manege Knollegruun en huifkarcentrum en groepsaccommodatie 't Hoefijzer of aan de andere kant vanaf de Boerhaarshoeve in Grolloo. Je kunt ook parkeren bij het kantoor van Staatsbosbeheer in Elp.

Startpunten

Manege Knollegruun

Hoofdstraat 33

9443 PA Schoonloo

0592-501458

http://www.knollegruun.nl

Boerhaarshoeve

Schoonloërstraat 49

9444 TH Grolloo

0592-501418

http://www.boerhaarshoeve.nl

Staatsbosbeheer

Ieberen 1

9442 TJ Elp

(0592) 29 21 90

http://www.staatsbosbeheer.nl

Manege en Groepsverblijf 't Hoefijzer

Oranjekanaal z.z. 6

9433 TG Zwiggelte

0593-331598

http://www.thoefijzer.info

Camping Horizon

Bosweg 2

7854 TE Aalten

0593 - 552020

Bij manege Knollegruun, Manege 't Hoefijzer en op de Vakantieboerderij Boerhaarshoeve zijn rust- en pleisterplaatsen. Verder zijn er geen speciale rustplaatsen in het bos, wel plekken die er voor te gebruiken zijn.