Hart van Drenthe

Een ruiter- en menroute van ongeveer 20 km door 't hart van Drenthe. Je rijdt door de natuurgebieden van Hooghalen, Schoonloo en Grolloo. In boswachterij Hooghalen bevindt zich het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Deze route komt langs verschillende plaatsen zoals Klijndijk, Westenesch en Noord-Sleen maar voert je vooral door verschillende bossen en het Sleenerzand. Het Sleenerzand is een ongeveer 1600 ha groot natuurgebied wat bestaat uit een oud stuifzandgebied afgewisseld met bos en veen. Een deel van dit gebied wordt begraasd door paarden en runderen. Boswachterij Odoorn is ongeveer 1800 ha groot en bestaat vooral uit naaldbomen die geplant zijn voor werkverschaffing in het gebied. Een deel van het gebied wordt begraasd door de schaapskudde van Exloo. De route voert je langs dit zogenoemde 'schapenpark', dus is er een mogelijkheid de kudde te zien! De route vervolgt zich vlak langs de plaats Exloo en daalt vervolgens af richting Klijndijk. Hierbij doorkruis je het Hunzebos, een bos met veel heuvels, ook is hier een grafheuvel te zien. Als laatste gaat de route langs het Valtherbos die onder boswachterij Emmen valt. In deze boswachterij liggen ongeveer 70 grafheuvels, hunebedden en karresporen.

Obstakels

Provincialeweg oversteek

Brug

In Drenthe worden in bepaalde gebieden paardenstoelen als orientatiepunten gebruikt. Deze paardenstoelen worden dus voornamelijk gebruikt om de eigen positie te bepalen. Deze route is grotendeels niet gemarkeerd en alleen op de kaart te rijden.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten bij (1) Manege De Hullen in Noord- Sleen, bij (2) Manege Rijmaaran in Schoonoord en bij (3) Hippisch Centrum Exloo in Exloo.

Startpunten

Manege De Hullen

De Hullen 2

7846 TB Noord-Sleen

0591-367021

http://www.manege-dehullen.nl

Manege Rijmaaran

Slenerweg 118

7848 AK Schoonoord

0591-381679

http://www.rijmaaran.nl

Hippisch Centrum Exloo

Valtherweg 27/A

7875 TA Exloo

0591-549300

http://www.hippischcentrumexloo.nl

We adviseren je te parkeren bij een van de startplaatsen. Deze route is het hele jaar door goed te rijden.

Beheerder

Recreatieschap Drenthe

Staatsbosbeheer

Nuttige links

www.manege-dehullen.nl

www.rijmaaran.nl

www.hippischcentrumexloo.nl

Huurmogelijkheden

Bij Manege Rijmaaran kun je huifkartochten van een uur tot een week maken, je kunt hier ook overnachten. Er worden ook buitenritten onder begeleiding aangeboden.