Hoge Veluwe Schaarsbergen

De natuur is er zeer afwisselend; de helft bestaat uit loof- en naaldbossen en de rest uit open gebieden als heidevelden en grasvlakten. In het midden ligt een grote zandverstuiving, de Pollen. Door dit afwisselende landschap leven er talloze verschillende dieren, waaronder veel bedreigde diersoorten zoals de boommarter en de

De natuur is er zeer afwisselend; de helft bestaat uit loof- en naaldbossen en de rest uit opengebieden als heidevelden en grasvlakten. In het midden ligt een grote zandverstuiving, de Pollen. Door dit afwisselende landschap leven er talloze verschillende dieren, waaronder veel bedreigde diersoorten zoals de boommarter en de das, maar ook zeldzame vlinders en kikkers. Het meest bekend is het park vanwege zijn edelherten, de reeën en de wilde zwijnen. De bodem van het Park bestaat grotendeels uit zand en is voedselarm en droog. Het grondwater zit diep (60 meter in het oosten, 6 meter in het westen). De water dat in de vennen in het noordwesten staat is dan ook geen grondwater, maar regenwater dat blijft staan op een ondoorlaatbare laag. Kenmerkend voor deze omgeving zijn ook de vliegdennen. Het zijn eigenlijk gewone grove dennen, maar door de harde wind in de open gebieden zijn ze niet in de hoogte, maar in de breedte gegroeid. Bij wijze van proef mogen ruiters in dit gebied sinds 2008 vrij door het landschap rijden, dus buiten de paden! Let wel dit is niet toegestaan in de zogenaamde ‘rustgebieden’ en het geldt natuurlijk niet voor aanspanningen.

Omgeving

Arnhem staat bekend als groene stad. Dit komt door de vele en grote parken, maar ook door de ligging aan de zuidrand van de Veluwe. Dit was echter niet altijd zo. In de middeleeuwen zijn de bossen ten noorden van Arnhem allemaal gekapt. Daarna groeide er alleen nog heide waarop schapen graasden. De boeren staken de heide af en gebruikten de plaggen als strooisel in de stallen. Toen dit te vaak gebeurde kwam het zand bloot te liggen. Zo ontstonden de zandverstuivingen op de Veluwe.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Bezienswaardigheden

Kröller-Müller Museum. Het museum in het door de architect Berlage ontworpen Sint Hubertus Jachthuis heeft de vorm van een gewei. In het museum vind je werken van o.a. Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Piet Mondriaan, maar er zijn ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. In de bij het museum gelegen beeldentuin staan omringd door de natuur sculpturen van bekende meesters als Auguste Rodin, Henry Moore en Barbara Hepworth.

Middachten.

Het beheer van Landgoed en Kasteel Middachten in De Steeg is sinds zijn oorsprong in 1190 privé bezit en daardoor zeer compleet gebleven. De huidige gedaante dateert uit het einde van de zeventiende eeuw. Het is een landgoed ‘in bedrijf’ waar je tijdens de jaarlijkse Fair de kunst van het tuinieren kunt zien en de biologische producten van het landgoed kunt proeven.

Rosendael.

Kasteel Rosendael aan de Rosendael 1 in Rozendaal, het kleinste dorpje van Gelderland, dateert oorspronkelijk uit 1314. Het is eind jaren negentig volledig gerestaureerd en nu ingericht volgens de laatste bloeiperiode tussen 1900 en 1940. Het is de kern van het Landgoed Rosendael. In het park vind je onder meer een rozentuin, theekoepel, oranjerie en diverse vijvers en sprengenbeekjes.

Vertrekpunt

Manege Mansour, Kemperweg 793, Arnhem

Tips

Overnachten:

- Boutique Hotel Sterrenberg, Houtkampweg 1 Otterlo

- ‘t Witte Hoes, Dorpsstraat 55, Otterlo

- Ruiterhotel Veluwe Ranch, Krimweg 92, Hoenderloo

Eten:

- Theekoepel bij Museum Jachthuis St.Hubertus

- De Witte Hoeve, Brouwersweg 30, Hoenderloo