Holterberg

De Holterberg is onderdeel van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het zeer glooiende landschap van de Sallandse Heuvelrug is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Hierdoor ontstond een heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten met meerdere bergen. De hoogste daarvan is de Koningsbelt.

Natuur

De Holterberg is onderdeel van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het zeer glooiende landschap van de Sallandse Heuvelrug is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Hierdoor ontstond een heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten met meerdere bergen. De hoogste daarvan is de Koningsbelt. Deze is met maarliefst 75 meter boven zeeniveau. Omdat het gebied zo hoog ligt komen er oorspronkelijk weinig bossen voor. De bomen kunnen er namelijk niet bij het grondwater. In de tijd van de Twentse textielrevolutie zijn er verschillende bossen aangelegd op voormalige heidegrond. Op sommige stukken is het goed zichtbaar dat de bossen zijn aangelegd. Je ziet er veel grove dennen en rododendron. Later zijn er spontaan andere bomen gaan groeien zoals de berk, eik en beuk, waardoor de bossen een stuk gevarieerder zijn geworden. Toch groeit op de hoge en droge zandgrond veel heide. Je ziet er voornamelijk struikheide, dopheide en pijpenstrootje. Wat heel bijzonder is, is dat je er ook de jeneverbes kunt vinden. Deze struikheide staat in augustus en september in bloei en dit levert prachtige plaatjes op. Om de heide in stand te houden wordt er op kleine schaal gebrand, gemaaid en geplagd door beheerders van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Dieren die je veel ziet op de Holterberg zijn de ree, das en steenmarter. Daarnaast zie je op de heide relatief veel hagedissen en zandhagedissen. Er komen rond de heide meer dan 75 verschillende soorten vogels voor. Zeldzame soorten zijn de roodborsttapuit, de nachtzwaluw en de korhoen. De korhoen heeft een speciale plek in het landschap. De Sallandse Heuvelrug is een van de weinige plekken in West- Europa waar de korhoen nog voorkomt. Van 15 maart tot 15 juli is het broedseizoen van de korhoen en in die periode wordt een gedeelte van de heide afgesloten voor publiek. De korhoen is het beeldmerk van het Nationaal Park.

Omgeving

In 2008 is de Sprengenberg door lezers van dagblad De Stentor verkozen tot mooiste gebied binnen het Nationaal Park. Midden in het gebied staat de Palthetoren, een bijna sprookjesachtige toren die rond 1900 is gebouwd door de familie van Wulfften Palthe. De landgoederen rond de toren waren oorspronkelijk van de families van Wulfften Palthe en Van Heek. De bossen in dit gebied zijn rond 1900 door deze families aangelegd. De Sprengenberg is eigendom van Natuurmonumenten en Stichting Huis Bergh. De Palthetoren wordt gebruikt als sterrenobservatorium. In de Tweede Wereldoorlog is Noord en Oost Nederland voor een groot deel bevrijd door de Canadezen. Hierbij zijn vele soldaten om het leven gekomen. Deze lagen aanvankelijk verspreid over Nederland begraven, tot er besloten werd dat er een plek moest komen waar deze soldaten waardig konden worden begraven. Deze plek werd de Holterberg. De begraafplaats is aangelegd door Canadese militairen en in 1946 zijn er 1394 soldaten begraven. Het Canadian War Cemetery is tot op de dag van vandaag nog steeds Canadees grondgebied. Ieder jaar wordt er op 4 mei een herdenking gehouden en op kerstavond worden door de Holtense schoolkinderen kaarsen geplaatst bij de graven. De begraafplaats is gratis te bezoeken en is erg indrukwekkend.

Bezienswaardigheden

Natuurdiorama

Het Natuurdiorama is een museum met als doel de mensen dichter bij de natuur te krijgen. Het is in 1938 opgericht door Piet Bos en later overgenomen door zijn zoon Kees. Alle diorama’s en de meeste dieren in het museum zijn van Kees Bos’ hand. Het Natuurdiorama heeft met meer dan 500 dieren de grootste collectie Europese dieren van Nederland. Daarnaast worden vanuit het museum meerdere activiteiten georganiseerd.

Activiteiten

bezoekerscentrum

Vanuit het bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug worden allerlei activiteiten rond het Nationaal Park georganiseerd. Zo is er iedere maand een schapendrijfdemonstratie en worden er ouderwetse sagen verteld.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Manege de Eik, Oude Diepenveenseweg 11, Holten

Overnachten

- Camping Holterberg, Reebokkenweg 8, Holten

- Vakantiepark Sallandhoeve, Holterweg 85, Nieuw Heeten

Eten

- Woody’s pancakes and steak, Holterbergweg 11, Holten

- Hotel ‘t Losse Hoes, Holterbergweg 14, Holten

- Restaurant Sallandhoeve, Holterweg 85, Nieuw Heeten

Adressen

Startpunt route

Manege de Eik Oude Diepenveenseweg 11, 7451 CK Holten Tel: 0548 362833

FNRS 3-sterren manege, Paardenverhuur onder begeleiding.

Hippisch centrum ’t Oale Spoor Past. Rientjesstraat 77, 7447 GG Hellendoorn Tel: 0548 655599

Verenigingsmanege met VHC, Ligt tegen Sallandse Heuvelrug aan