Hooilandenroute

Deze route maakt onderdeel uit van men- en ruiterroutes in het Westerkwartier. Door de Stichting Westerkwartier Paardenkwartier zijn in samenwerking met vrijwilligers in de gemeente Grootegast, Leek, Zuidhorn en Marum (samen het Westerkwartier genoemd) 20 mooie routes

De Hooilandenroute slingert door de surhuizemermieden, het grensgebied van Groningen en Friesland. De route laat het typische coulisselandschap zien, maar ook het open weidegebied van de Surhuizemermieden. De mieden of maden zijn van oudsher hooilanden waar het vaak te drassig was om het vee te laten grazen, maar waar het malse gras wel zorgde voor een goede wintervoorraad hooi of kuil.

Bij de start van de Reitsmahoeve rijd je noordwaarts tussen de houtwallen richting het Van Starkenborghkanaal, hier zie je de grootsheid van de industriële waterwegen ineens tussen de landerijen opduiken. Maar al snel verlaat je dit weer om het weidegebied van de Friese mieden te betreden. Je slingert lekker tussen deze weilanden door op weg naar het Zuiden.

Bij Peebos kun je kiezen om weer richting de startplaats te gaan, of om er nog een lekker stukje bij aan te plakken. Wanneer je doorgaat rijd je vervolgens over een prachtig stukje Fryske Dyk om daarna het rondje af te maken en weer uit te komen op de plek van de verkorte route. De route vervolgd over een rustig Gronings landweggetje van Peebos weer terug naar de startplaats op de Reitsmahoeve.

Rustplaats: op meerdere plekken onderweg

Bijzonderheden: mogelijkheid tot verkorten route.

Let op wanneer je gps gebruikt! de verkorte route staat er heen en terug in, om het technisch mogelijk te maken om de route af te ronden (een rondje te maken).

Ondergrond: verhard (menners), berm (ruiters)

Obstakels: geen

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Voor aanvang van de rit even bellen met de startplaats, ivm mogelijkheden.

Reitsmahoeve, Eesterweg 11 Doezum. www.reitsmahoeve.nl