Kampina

Natuurgebied Kampina is onderdeel van Het Groene Woud, een groot nationaal landschap in de driehoek Tilburg, Eindhoven en Den Bosch

Als je geluk hebt zie je boven de vennen (en daar zijn er heel veel van) de boomvalk jagen op libellen. De vennen waren de afgelopen jaren aan het verzuren. Ze zijn inmiddels uitgebaggerd en de bomen eromheen zijn gekapt zodat zon en wind hun gang kunnen gaan en de afgevallen bladeren het water niet langer kunnen verstikken. Om dit open karakter te behouden zijn er schapen, runderen en IJslandse paarden uitgezet. Alle toegangswegen en paden zijn daarom voorzien van wildroosters met doorgangshekken er naast voor ruiters en koetsiers. In de Kampina zijn ook vossen, vlaamse gaaien, egels en met een beetje geluk, kraamvogels te vinden.

Omgeving

Natuurgebied Kampina is onderdeel van Het Groene Woud, een groot nationaal landschap in de driehoek Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Boxtel ligt midden in dit natuurlandschap en is één van de oudste kernen van Brabant. Het ligt op een kruispunt van wegen, tussen de bovengenoemde drie steden. Die centrale positie heeft het al van oudsher. Boxtel is bekend geworden vanwege het mirakel van het Heilig Bloed. Volgens de overlevering gebeurde er in 1380 een wonder toen priester Eligius van den Aker tijdens het opdragen van de mis per ongeluk op het Driekoningenaltaar de kelk omgooide met Heilig Bloed. Het altaardoek zat vol met rode vlekken. De priester probeerde de vlekken eruit te krijgen door het doek in de Dommel te wassen, maar de vlekken verdwenen niet. Kardinaal Pileus van Prato gaf in 1380 een oorkonde uit, waarbij hij toestond om de doeken eens per jaar aan gelovigen te vertonen.

Rondom de route zijn verschillende parkeerplaatsen van Natuurmonumenten. Direct aan de route liggen de parkeerplaatsen 'Huisvennen' en 'Bosrand'. Parkeerplaats Huisvennen ligt op de hoek van de Huisvennen en de Niemandreef, parkeerplaats Bosrand ligt op de hoek van de Bosrand en de Annadreef. Klik hier voor een overzichtskaart van de parkeerplaatsen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Nemelaer. De eerst bekende heer van de Nemelaer was in 1303 ridder Geerlink van den Bossche. Het kasteel is meerdere malen in verval geraakt en weer herbouwd, ook nu is er nog veel werk te verrichten. Bezoek is alleen mogelijk na afspraak met de huidige kasteelvrouwe, Carole Vos, maar dan krijg je ook een hele speciale rondleiding. Op de eerste zondag van de maand worden er jazzmatinees georganiseerd en regelmatig zijn er exposities die in het weekend te bezichtigen zijn.

Lennisheuvel.

Aan de westelijke rand van de Kampina ligt het dorpje Lennisheuvel. Bij boerderijwinkel De Schoffel, Mijlstraat 34, koop je behalve groente, fruit en eieren ook de zelfgemaakte honing. De bijenkasten staan achterin de winkel.

Kerkhovense Molen.

De Kerkhovense molen in Oisterwijk dateert uit 1895. Het is een monumentale stellingmolen, die dankzij veel vrijwilligers nog steeds in bedrijf is. Je kunt hem bezoeken, en er een kopje koffie drinken met zelfgebakken koek of worstenbrood en recepten uitwisselen. Ze moeten natuurlijk wel te maken zijn met meel van de molen.

De Groene Poort.

Het enige oertijdmuseum van Nederland staat ook in Boxtel. Het toont de wordingsgeschiedenis van de aarde en die van het leven. Je krijgt er bijvoorbeeld een indruk van hoe Nederland er 65 miljoen jaar geleden uitzag. Het museum is gevestigd in een prachtig transparant gebouw, geheel opgetrokken uit natuurlijke materialen.

Overnachten:

Auberge van Boxtel, Stationsplein, Boxtel- Hotel Bosrand, Gemullenhoekenweg 60, Oisterwijk

Familie Oomen, B&B inclusief stallingsmogelijkheden voor je paard. Hedensesteeg 2, 5688 LR Oirschot. Telefoon: 0411-611900. Email: hjcoomen@hetnet.nl

Eten:

De Primeur, Burg. Vogelslaan 8-10, Oisterwijk- Brasserie Kleijn Speijck, Bosweg 140, Oisterwijk

Extra informatie:

Meer informatie over het gebied is te vinden op de website van Natuurmonumenten. Hier kan je ook een kaart met ruiterpaden downloaden. Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk is een kaart van het gebied te verkrijgen.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Rondom de route zijn verschillende parkeerplaatsen van Natuurmonumenten. Direct aan de route liggen de parkeerplaatsen 'Huisvennen' en 'Bosrand'. Parkeerplaats Huisvennen ligt op de hoek van de Huisvennen en de Niemandreef, parkeerplaats Bosrand ligt op de hoek van de Bosrand en de Annadreef. Klik hier voor een overzichtskaart van de parkeerplaatsen.