Laag Soeren

De route in Laag Soeren gaat door het Nationaal Park Veluwezoom.

Om te paard het Nationaal Park te bezoeken is een vergunning van Natuurmonumenten nodig. Deze zijn tegen vergoeding te krijgen bij onder andere manege De Spreng.

Natuur

De route in Laag Soeren gaat door het Nationaal Park Veluwezoom. De Veluwezoom was in 1930 het eerste park dat de status kreeg van Nationaal Park. Dit is het gedeelte van de Veluwe tussen Arnhem en Dieren. De Veluwezoom is bijna 5000 hectare groot en bestaat uit bos, landgoederen, heide en stuifzand. Met deze omvang is de Veluwezoom een van Nederlands’ grootste aaneengesloten natuurgebieden. Daarnaast is het gebied ook zeer glooiend met het hoogste punt op 110 meter boven NAP.

De ondergrond van dit gevarieerde landschap is zandgrond. In het gebied komen verschillende wilde dieren voor. Zo kun je langs de route herten, reeën en zelfs wilde zwijnen zien. Ook grazen er Schotse Hooglanders en Galloway koeien en ’s zomers vind je er schapen. Er worden IJslandse pony’s ingezet om de heide te begrazen, de plek waar deze pony’s lopen ligt net buiten de route. Door de grote diversiteit is het gebied ook erg vogelrijk. Onder andere de gekraagde roodstaart en de zwarte en bonte specht komen er voor, evenals roofvogels. Op de heide zijn de heikikker en de zandhagedis te vinden.

Omgeving

Laag Soeren ligt aan het LAW Maarten van Rossumpad. Dit is een route die van ’s-Hertogenbosch naar Ommen loopt. Maarten van Rossum was een legeraanvoerder die in de 16e eeuw rijk werd door veel te plunderen en daardoor meerdere kastelen in bezit had. Langs de gehele route is het verschil tussen arm en rijk uit die tijd nog steeds zichtbaar in het landschap. Laag Soeren ligt in een dal met twee sprengenbeekjes. Deze prachtige beekjes vallen onder het beschermde dorpsgezicht. De route gaat langs een van de beekjes. Het water uit de sprengen werd vanaf halverwege de negentiende eeuw gebruikt voor een kuuroord, dat is opgericht door Jut van Breukelerwaard die in 1860 ook het Priesnitz monument oprichtte. Het Priesnitz monument is beter bekend als het Torentje van Jut en bevindt zich langs de route.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Bezienswaardigheden

De Elsberg

De wilde dieren op de Veluwezoom zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Een uitgelezen plek hiervoor is de Elsberg. De Elsberg is een observatiepost op een heuveltop waar vanuit je de dieren kunt bekijken en van het prachtige uitzicht kunt genieten.

De HALhuisjes

Langs het laatste stuk van de route liggen de HALhuisjes. Dit zijn huisjes die vroeger werden bewoond door medewerkers van de Holland Amerika Lijn. Momenteel worden deze huisjes gebruikt als recreatiewoningen.

Vertrekpunt

Manege de Spreng

Priesnitzlaan 17

Laag Soeren

Overnachten

De Harmonie

Harderwijkerweg 35

Laag Soeren

Camping Boszicht

Priesnitzlaan 4

6957 DE

Laag Soeren

Eten:

De Harmonie

Harderwijkerweg 35

Laag Soeren

Adressen

Manege de Spreng

Priesnitzlaan 17

6957 DD Laag Soeren

Tel: 0313 619524

Rijvereniging met binnenaccommodatie (VHC) met pensionstal Stal te Bokkel Soerense Zand Zuid 5

6961 RA Eerbeek

Tel: 0313 619488

FNRS 3* manege,

Pensionstal Midden Heuven

Heuvenseweg 11

6991 JE Rheden 026 4951647

FNRS 4* pension, rustplaats