Leende

Ten zuiden van Eindhoven tussen Valkenswaard en Leende ligt het Leenderbos. De route van Leende gaat vanuit Leende door Boswachterij het Leenderbos en door de Grote Heide langs de grens van Nederland en België.

Natuur

Ten zuiden van Eindhoven tussen Valkenswaard en Leende ligt het Leenderbos. De route van Leende gaat vanuit Leende door Boswachterij het Leenderbos en door de Grote Heide langs de grens van Nederland en België. Het Leenderbos is ongeveer 2400 hectare groot. Het Leenderbos wordt aan de oost- en westkant begrensd door de beekdalen van respectievelijk de Strijper Aa en de Tongelreep. In het Leenderbos zelf is ook water te vinden. Er zijn meerdere vennen die voor afwisseling zorgen in het overwegend droge gebied. Tot 1930 bestond het bos nog vooral uit heide en zandverstuivingen. Omdat dit niet meer rendabel was werd het gebied een productiebos. Tegenwoordig wordt er jaarlijks nog 6000 kuub aan hout gekapt, maar is het gebied vooral bedoeld voor recreatie en natuurbehoud. Hierdoor ziet het bos er gevarieerder uit. Deze variatie trekt verschillende dieren aan. In het Leenderbos zie je onder andere de boommarter, de specht en de bosuil. Uiteraard mag in de omgeving van Valkenswaard de valk niet ontbreken. De torenvalk is te vinden op de open vlaktes. Ruiters en menners zijn welkom in het gebied op de aangegeven men- en ruiterpaden. De meeste paden zijn geschikt voor zowel menners als ruiters, slechts enkele paden in het gebied zijn niet geschikt voor aanspanningen.

Omgeving

Vroeger waren in de omgeving van het Leenderbos volop valkeniers te vinden. Deze waren vooral afkomstig uit Leenderstrijp en Valkenswaard. Deze laatste dankt zijn naam dan ook aan de valkeniers. Tegenwoordig zijn de restanten van de vangplaatsen nog steeds zichtbaar in het gebied. Zo is er op de Grote heide een vangsthut nagebouwd en zijn er vele ronde verhogingen zichtbaar in het landschap. Naast de valkerij staat Valkenswaard ook bekend om de sigarenindustrie. Vanaf halverwege de negentiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog was dit de belangrijkste inkomstenbron van de omgeving van Valkenswaard. Tijdens de oorlog zijn veel fabrieken gebombardeerd, waardoor de sigarenindustrie sterk afnam en er plaats kwam voor nieuwe industrieën. Tegenwoordig heeft Valkenswaard en Valkerij- en Sigarenmakerijmuseum, die de historie van Valkenswaard bewaren.

Bezienswaardigheden

De Achelse Kluis

Op de grens van Nederland en België ten westen van de Grote Heide ligt St. Benedictusabdij de Achelse Kluis. De abdij kent een rijke religieuze geschiedenis die terug gaat naar 1656. Tegenwoordig leeft er een kleine monnikengemeenschap in de abdij. Daarnaast heeft de abdij allerlei functies, zo worden er concerten en tentoonstellingen georganiseerd en is er rond de abdij een brouwerij, brasserie, galerie en voedingswinkel. De Achelse Kluis ligt op de helft van de route en is daarmee een mooie plaats voor een rustpauze.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Manege de Molenberg, Valkenswaardseweg 29c, Leende

Overnachten

- Natuurkampeerterrein Leenderbos, Strijperpad 3, Leende

- Golden Tulip Hotel Jagershorst, Valkenswaardseweg

Eten

- St. Benedictusabdij De Achelse Kluis, Abdijweg 50, Valkenswaard

- Restaurant de Boschwachter, Heezerbosch 6, Heeze

Adressen

Manege de Molenberg Valkenswaardseweg 29c, 5595 XB Leende Tel: 040 2061504 FNRS 4-sterren manege, startpunt van de route