Leersum

De route over de Utrechtse Heuvelrug bevindt zich in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug dat zich kenmerkt door het heuvelachtige karakter. De heuvelrug is eigenlijk een grote stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het gebied is 6000 hectare groot en bevindt zich tussen Driebergen en Rhenen. Naast de heuvelachtige bossen vind je hier ook heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. Het gebied is door de variatie in natuur ook geliefd bij dieren. De meest voorkomende dieren op de Utrechtse Heuvelrug zijn reeën, vossen, dassen, eekhoorns en boommarters. Ook broeden er meer dan 100 vogelsoorten in het park. Door het gebied loopt een groot netwerk aan ruiter- en menpaden. Paarden zijn welkom in het gebied, maar uitsluitend op de paden. Uitzondering hierop is het stuifzand. Hier is het toegestaan om te struinen, maar voor menners is het aan te raden om de mulle stukken te vermijden. Op kruispunten van de paden staan borden met de richting aangegeve

Langs de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug vind je de Stichtse Lustwarande. In dit gebied tussen De Bilt en Rhenen zijn talloze landgoederen en buitenplaatsen te vinden in karakteristieke Engelse stijl. Vanaf 2002 is de provincie Utrecht bezig met het optimaliseren van de recreatiemogelijkheden van het gebied. Zo lopen er prachtige wandel en fietsroutes door het gebied. Er zijn allerlei manieren op van het Nationaal Park te genieten. Door verschillende bedrijven worden sportieve activiteiten georganiseerd zoals kanoën, mountainbiken en GPS-tochten. Ook te paard zijn er verschillende manieren om van het gebied te genieten. Zo kun je bij het startpunt naast paardrijden bijvoorbeeld een paardentram of huifkar huren, of wandelen met een pony aan de hand.

Bezienswaardigheden

Dierenpark

In de buurt van de Utrechtse Heuvelrug zijn twee grote dierenparken, namelijk Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Dierenpark Amersfoort. Beide parken zijn het hele jaar geopend.

De Weistaar

In Maarsbergen vind je Kaasmuseum en partycentrum de Weistaar. Op de Weistaar wordt kaas gemaakt en is een heus Kaasmuseum. Ook is er een landwinkel en kun je er boerengolfen. Er is zelfs een indoor mini boerengolfbaan! Daarnaast kun je bij de Weistaar heerlijk lunchen en worden er activiteiten georganiseerd als klootschieten en kastelentochten. In november wordt er op de Weistaar een winterfair gehouden.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Stal ’t Leersumse Veld, Heulweg 10, Leersum

Overnachten

- Bed and Breakfast ’t Leersumse Veld, Heulweg 10, Leersum

- Camping Het Leersumse Veld, Heulweg 2, Leersum

- Boshotel Overberg, Dwarsweg 63b, Overberg

Eten

- ’t Leersumse Veld, Heulweg 10, Leersum

- Kaasmuseum de Weistaar, Rottegatsteeg 6, Maarsbergen

Adressen

Stal ’t Leersumse Veld Heulweg 10, 3956 KR Leersum Tel: 06 51603416

Startplaats, Paardenverhuur onder begeleiding, VHC, Paardentram en huifkar verhuur