Loonse en Drunense Duinen

Het Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen is een bijzonder gebied tussen Loon op Zand, Waalwijk en Kaatsheuvel. Het gebied is vooral bekend om de grote zandverstuivingen, de duinen.

Natuur

Het Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen is een bijzonder gebied tussen Loon op Zand, Waalwijk en Kaatsheuvel. Het gebied is vooral bekend om de grote zandverstuivingen, de duinen. Deze zijn ontstaan in de late Middeleeuwen, toen er geen dieren meer graasden in het gebied. Hierdoor werd de grond niet meer bemest en konden plantenwortels het zand niet meer vasthouden, waardoor het is gaan verstuiven. Dit leverde een heuvelachtig landschap op met grote zandverstuivingen, afgewisseld met naaldbos. Je vindt in het gebied bijzondere landschapsvormen zoals randwallen en fortduinen. Randwallen zijn hoge zandwallen aan de rand van het duingebied. Deze zijn ontstaan omdat de mensen houtwallen aanlegden ter bescherming van hun akkers. De meeste houtwallen zijn in de loop van de tijd bedolven onder het zand, waardoor de hoge wallen zijn ontstaan. Fortduinen ontstaan rond een of enkele bomen die in het zand groeien. Rond de bomen ligt het zand in een soort heuvel. Een van de fortduinen waar de route langskomt wordt ook wel de wensboom genoemd. Dit is een opvallende boom midden in de duinen. Volgens de verhalen komen wensen die hier zijn gedaan ook echt uit!

Omdat de Loonse en Drunense duinen vooral uit arme droge grond bestaat, komen er ook bijzondere dieren voor. Zo vind je er bijvoorbeeld loopkevers, de levendbarende hagedis, boomleeuwerik en specht. Ook komt sinds 1999 de das weer voor in het gebied. Het zand is heel geschikt voor het maken van burchten en bovendien is er volop voedsel aanwezig voor de das. Ook te paard ben je van harte welkom in het gebied. Er loopt bijna 100 km aan ruiter- en menpaden door het gebied.

Omgeving

De Loonse en Drunense duinen zijn uitgestrekt tussen meerdere steden en dorpen en hebben meerdere grote toegangspunten. Er is geen vast informatiecentrum, maar er zijn meerdere digitale informatiezuilen verspreid over het Nationale Park. De informatiezuilen in het gebied worden samen de Parelsnoermix genoemd. Ook vanuit de omliggende horecagelegenheden wordt allerlei informatie verspreid over het gebied.

Naast de Loonse en Drunense duinen ligt nog een ander park dat eigenlijk nog een stuk bekender is, namelijk de Efteling. De Efteling is uiteraard een grote publiekstrekker voor de omgeving. Voor de route is de Efteling een mooi oriëntatiepunt. De Pagode steekt regelmatig boven het bos uit vanuit de duinen. Ook Westpoint, een zeer hoog flatgebouw in Tilburg, is vanuit de duinen een belangrijk oriëntatiepunt.

Bezienswaardigheden

Oorlogsmonumenten De Loonse en Drunense duinen hebben een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Zo is er bijvoorbeeld in 1944 een verzetsgroep terecht gesteld, wiens lichamen later nooit meer gevonden zijn. Je ziet rond de Loonse en Drunense duinen een aantal oorlogsmonumenten, die hieraan herinneren. Ook werden er na de oorlog nog vele militaire oefeningen gedaan in het gebied. Het gebied was toen al toegankelijk voor ruiters en menners.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Waar je rekening mee moet houden is dat in dit gebied de ruiter-en menpaden gescheiden zijn. De ruiters mogen hier wel op de menpaden, maar de menners niet op de ruiterpaden. Hierdoor is de aangegeven route in de gids niet toegankelijk voor menners. Ook is het stuifzand erg zwaar. Wel zijn hier bij het startpunt mooie alternatieven voor bekend. Een toegangskaartje is verplicht in het gebied. Deze zijn verkrijgbaar bij manege van Loon en de rustpunten. Een dagkaartje kost € 7,50,-.

Vertrekpunt

Hotel Manege van Loon, Kloosterstraat 119, Loon op Zand

Overnachten

- Hotel Manege van Loon, Kloosterstraat 119, Loon op Zand

- De Roestelberg ‘Boomgalows’ , Roestelbergseweg 2, Kaatsheuvel

Eten

- Hotel Manege van Loon, Kloosterstraat 119, Loon op Zand

- Cafe de Roestelberg,

- Cafe restaurant Bosch en Duin, Oude Bosschelaan 1, Udenhout

Adressen

Hotel Manege van Loon Kloosterstraat 119, 5175 PB Loon op Zand Tel: 0416 361519 FNRS manege, Paardenverhuur, Hotel/ Herberg/ Groepsaccommodatie/ Huisverhuur, Horeca, Stalling paard, Toeganskaarten gebied