Mook en Middelaar

De route Mook is ongeveer 16 kilometer lang en brengt u door een gedeelte van Plasmolen, Middelaar en Mook. U rijdt door een prachtige, landelijke en deels heuvelachtige omgeving met veel natuurschoon en vergezichten.

Bij Plasmolen komt u langs de Mookerplas, een 100ha groot watersportgebied waar het heerlijk toeven is op en aan het water. Aan de Mookerplas liggen een grote camping en twee jachthavens met uitstekende faciliteiten. In de directe nabijheid van de plas vindt u talrijke horecabedrijven waar u zich culinair kunt laten verwennen. Op het landgoed St.-Jansberg staat een fraai gerestaureerde watermolen die opgezette tijden voor het publiek geopend is. Tegenover de molen, op de Kloosterberg, bevinden zich in de bodem de resten van een Romeinse villa uit de 2e eeuw na Christus. Een kunstwerk in de vorm van muurtjes en een staalconstructie geeft de enorme omvang van de villa weer. Op de St.-Jansberg zijn ook verschillende mooie wandelroutes uitgezet.

Tussen Middelaar en Mook voert de route door een eeuwenoud heggenlandschap. Vroeger plantten boeren struiken en bomen als afzetting van hun weiden. Zodra de aanplant voldoende gegroeid was werd deze ingekerfd en vervolgens in elkaar gevlochten waardoor dichte hagen ontstonden. Er bestaan aanwijzingen dat dat vlechten van dergelijke hagen al in de Romeinse tijd gebeurde. Sinds de uitvinding van het prikkeldraad en door schaalvergroting en ruilverkaveling zijn veel van deze heggen verloren gegaan, maar er bestaan plannen om de karakteristieke 'Maasheggen' waar mogelijk in ere ter herstellen.

Aan de Maas in Mook ligt het Maaspark waar op gezette tijden in het voorjaar en de zomer beeldende kunst te bewonderen is. Vlakbij staat de prachtige kerk van St. Antonius Abt waarvan gedeelten uit de Middeleeuwen stammen. Bij het gemeentehuis vindt u het beeld van Kiste Trui, een legendarische vrouw die haar hele leven besteed heeft aan aan het zoeken van de krijgskas van de Nassauers die bij de Slag op de Mookerheide in 1574 het leven lieten. In de Mortel passeert u het kapelletje van OLV van de Dwaallichtjes dat volgens een mooie legende ook een relatie met de veldslag heeft.

Vanaf de Mookerheide kunt u genieten van een schitterend uitzicht op het Maasdal en de beeldbepalende St.-Martinuskerk in Cuijk. Op en rond de Mookerheide kunt u ook heerlijkw andelen, net als in de buurt van het Jachtslot 'De Mookerheide'. Daar is een wandeling uitgezet over de Mookerschans en Heumense Schans, twee historische veldwerken uit de 17e eeuw.

U kunt deze route verbinden met de route Gennep en de route Groesbeek. als u voor de laatste kiest gaat u aan het einde van de Papenbergseweg linksaf de Bisseltsebaan in. Bij de kruising met de Groesbeekseweg ligt Herberg-Restaurant 't Zwaantje' waar een rustplaats is ingericht.

Obstakels

Oversteek van de provinciale weg N271 in Mook

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Startpunt:

U kunt de route starten bij Eethuis De Diepen. Er is plaats voor uw trailer en uw paard, zodat u zelf ook nog wat kunt eten en drinken op het terras.

Eethuis De Diepen

Zwarteweg 60

6596 MJ Milsbeek

0485-516404

http://www.dediepen.nl

Parkeren: zie startpunt.

Rustplaats:

Herberg Restaurant 't Zwaantje

Groesbeekseweg 106

Mook

024-6961434