Nationaal Park De Meinweg 1

De route brengt je door Nationaal Park De Meinweg. In het gebied leven veel bijzondere planten en dieren. Daarnaast vind je hier een prachtig landschap met afwisselend naald- en loofbossen, heidevelden, vennen en beekjes. De route bevat hindernissen en water.

Het Nationaal Park De Meinweg is een natuurgebied van ruim 1.600 hectare ten oosten van Roermond. Het park is onderdeel van het grensoverschrijdende natuurpark Maas-Swalm-Nette. In het gebied leven veel bijzondere planten en dieren. Daarnaast vind je hier een prachtig landschap met afwisselend naald- en loofbossen, heidevelden, vennen en beekjes. Speciaal voor ruiters hebben Staatsbosbeheer en de gemeente Roerdalen een ruiterpadennetwerk aangelegd van ruim 35 kilometer lengte. De route sluit aan op Route WCL en Route Beesel.

Obstakels

Spoorwegovergang

Wildrooster

Markering

De route is gemarkeerd. Volg het linkerbord voor de menpaden (ook ruiters toegestaan) en het rechterbord voor de ruiterpaden.

Menners moeten in het bezit zijn van een ontheffing van de gemeente Roerdalen. Bij deze ontheffing is een kaart gevoegd met daarop de routes waaraan menners zich moeten houden. In het natuurgebied staan deze menroutes aangegeven met groene bordjes. Voor de ontheffing kun je terecht bij de Gemeente Roerdalen, Kerkplein 1, 6075 HA Herkenbosch, 0475 - 539494.

Huurmogelijkheden

Bij Our Little Farm en bij Rijstal Venhof kunt u een buitenrit maken, te paard of per huifkar.

Cultuur

In Nationaal Park De Meinweg vindt u de IJzeren Rijn, een spoorlijn uit 1830 die Duitsland met België verbindt. Sinds 1991 wordt dit spoor nog maar een enkele keer gebruikt. Je vindt hier ook het Klooster St. Ludwig. Je kunt op de website van De Meinweg een activiteitenkalender vinden, met vele activiteiten en excursies door het Nationaal Park.

Bereikbaarheid en Beheerder

Staatsbosbeheer

Nuttige links

http://www.staatsbosbeheer.nl

http://www.nationaal-parkdemeinweg.nl

Informatiefolder en kosten

Verkooppunt folder

Bezoekerscentrum De Meinweg Meinweg 2 6075 NA Herkenbosch 0475-528500

Folderinformatie

Staatsbosbeheer heeft een folder uitgebracht genaamd "Paardrijden in Nationaal Park De Meinweg". Op deze kaart staat de route aangegeven en de mogelijke parkeerplaatsen en rustpunten

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten bij (1) Paardenpension Jägerhof, (2) Hotel St. Ludwig, (3) Rijstal Venhof en (4) Our Little Farm.

Startpunten

Paardenpension Jägerhof

Meinweg 224

6075 NA Herkenbosch

0475-534222

http://www.jagerhof.nl

Hotel St. Ludwig

Station 22

6063 NP Vlodrop

0475-401684

Rijstal Venhof

Venhof 2

6075 NE

Herkenbosch

0475-531495

http://www.venhof.nl

Our Little Farm

Heide 2

6042 LN Roermond

0475-327982

http://www.ourlittlefarm.nl

Parkeren

Zie startpunten en folder.

Rustplaatsen

Bij alle startpunten kun je ook met je paard overnachten. Bij Rijstal Venhof en Hotel St. Ludwigkun je overdag terecht op het terras.

Seizoensgebondenheid

In de zomer is deze route minder geschikt vanwege de grote hoeveelheid dazen en insecten.