Nederweert

De route loopt langs Nationaal Park De Groote Peel, langs de dorpen van de gemeente Nederweert, over landwegen, langs landerijen en een klein stuk door het bos. De route sluit ten noorden aan op Route Meijel en ten zuiden op Route Kempen Broek

Er ligt in totaal 48 kilometer ruiter- en menroute. Het is mogelijk om deze route te rijden in drie rondes van 24 km, 28 km en 40 km.

In Nederweert kun je een geitenkaasboerderij, drie oude korenmolens en een oude waterkrachtcentrale bezichtigen. En in Nederweert-Eind vind je het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, een levend museum waar de oude ambachten er nog met authentieke werktuigen en machines worden uitgevoerd. Uniek is de kanalenviersprong. Het kanaal Wessem-Nederweert, de Zuid-Willemsvaart en de Noordervaart komen hier samen. 's Zomers is het jachthaventje gezellig bezet. Dan zijn er nog de jaarlijks terugkerende evenementen: het Moulin Blues Festival ieder eerste weekend van mei, Festeynder op elke tweede zondag in augustus, een festival van oude ambachten in en rond het openluchtmuseum, dat van heinde en verre bezoekers trekt en natuurlijk de jaarlijkse kermis eind augustus.

De bekendste trekpleister is het nationale park De Groote Peel; de toegangspoort vind je aan de rand van het dorpje Ospeldijk. Dit unieke hoogveengebied is rijk aan zeldzame planten en dieren en een van de meest vogelrijke gebieden van West-Europa. Vanuit vogelkijkhutten kun je van dichtbij de vogels observeren. Vanaf het bezoekerscentrum Mijl op Zeven van Staatsbosbeheer zijn er wandelroutes voor je uitgestippeld. Het bezoekerscentrum geeft je overigens een uitstekend beeld van het heden, verleden en de toekomst van De Groote Peel. Verder is er volop aandacht voor de bijzondere planten- en dierenwereld van de Peel. Ook in andere natuurgebieden in en rond Nederweert, zoals het Sarsven, de Banen, De Zoom, de Grote Moost, Wellenstein, de Roeventerpeel en het Weerterbosch, kun je in alle rust genieten van bossen en vennen. Er zijn uitgebreide fiets-, wandel- en ruiterroutes.

Obstakels

Provincialeweg oversteek

Brug

Markering

De route is (nog) niet gemarkeerd.

Huurmogelijkheden

Bij manege De Jasmijnhoeve kun je paarden huren.

Beheerder

Gemeente Nederweert

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten bij (1) Vakantiehuis De Hoeve en (2) De Jasmijnhoeve.

Startpunten

Vakantiehuis De Hoeve

Meijelsedijk 125

6035 RJ Ospel

0495-641563

http://www.vakantieherberg.nl

De Jasmijnhoeve

Niesakkerweg 3

6034 TA Nederweert-Eind

0495-632811

http://www.dejasmijnhoeve.nl

Parkeren

Zie startpunten.

Rustplaatsen

Bij Vakantiehuis De Hoeve kun je samen met je paard overnachten. Bij manege De Jasmijnhoeve kun je je paard stallen. Bij minicamping De Riet (<1 km) kun je overnachten: www.minicampingderiet.nl

De route komt langs een aantal horeca punten:

Bezoekerscentrum Mijl op Zeven

Moostdijk 15

6035 RB Ospel-Nederweert

0495-641497

Café de Stoep

Roggelsedijk 19

5768 RA Meijel

0475-495777