Noord- Hollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is met een oppervlakte van 5300 hectare één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Er is een enorme verscheidenheid aan flora en fauna.

Overal in het gebied zijn er poelen met een rijke amfibieënpopulatie. Er leven onder andere gewone padden, rugstreeppadden en salamanders. Ook zijn er enkele zeldzame vlindersoorten te vinden, zoals de duinparelmoervlinder en de kommavlinder. In de duinen zijn veel dennenpercelen die zijn aangelegd in jaren dertig van de vorige eeuw. Nu zijn deze bossen circa 70 jaar oud en bepalen het unieke beeld van het duinlandschap. Een tocht door het gebied toont loof- en naaldbossen, zandduinen met helmgras, kleine duinmeertjes, heidebegroeiing en diverse vogelsoorten, vlinders, konijnen en eekhoorns.

Omgeving

In 2001 zijn de Noord-Hollandse gemeentes Bergen, Schoorl en Egmond gefuseerd tot één gemeente Bergen. Egmond heeft in dit toeristische gebied vooral naam als familie badplaats. Het duingebied tussen Bergen en het Noordzee kanaal het Noord-Hollands Duinreservaat valt onder beheer van de provinciale waterleidingsmaatschappij. Uit dit gebied komt nog steeds een groot deel van het drinkwater voor de regio. Egmond a/d Hoef heeft maar liefst drie manegebedrijven. Wij vertrekken vanaf Manege du Passage aan de Herenweg, tussen Egmond a/d Hoef en Egmond Binnen. Het strand van Egmond aan Zee is zomers (april-oktober) verboden voor paarden, maar de duinen en de daarachter gelegen polders met weilanden en bloembollenvelden zijn ook zeker de moeite waard.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt met je paard de duinen in bij Manege Poelenburgh.

Duinmanege van Poelenburgh

Duinweg 129 1871 AH Schoorl

T: 072-5092149

E: manege@poelenburgh.nl

Hier kun je een kaartje kopen om het gebied in te mogen.

Deze route is niet geschikt voor menners.

Meer informatie vind je op de website van PWN.

Vertrekpunt

Duinmanege van Poelenburgh

Duinweg 129 1871 AH Schoorl

T: 072-5092149

E: manege@poelenburgh.nl

Tips

Overnachten:

Hotel Golfzang, Boulevard Ir. de Vassy 19-21, Egmond aan Zee

Duinmanege van Poelenburgh, Duinweg 129 1871 AH Schoorl, T: 072-5092149 of E: manege@poelenburgh.nl

Eten:

- Creighton's Eten & Drinken, Herenweg 109, Egmond a/d Hoef

- Blooming, Duinweg 5, Bergen