Noordpolderroute

Dit is een mooie tocht voor vooral menners, met in de polders de uitgestrekte akkers met koolzaad, mosterdzaad, goudgeel wuivend graan of de prachtige kleur van de aardappelvelden.

Een tocht die voert vanaf het parkeerterrein van de manege de Waddenruiters net ten noorden van Warffum via Wadwerd, naar het voormalig miljonairsdorp Usquert, richting het Wad en Noordpolderzijl. Deze streek laat de rijkdom zien van de voormalige herenboeren die grote statige boerderijen, herenhuizen en rentenierwoningen lieten bouwen. Architecten met grote naam en faam hebben hier hun bouwkunsten getoond, wat dan even gemakkelijk weer wordt afgewisseld met piepkleine arbeiderswoningen bij elkaar gegroepeerd in dorpjes en gehuchten.

Noordpolderzijl heeft de kleinste open zeehaven van Nederland. Eb en vloed hebben hier vrij spel en alleen bij hoogtij is het mogelijk dit unieke haventje in en uit te varen en met één visserskotter is de haven ook praktisch vol. Hier kun je jouw paard even parkeren en in het café ’t Zielhoes een kop koffie nemen met een plak grunniger kauk.

Noordpolderzijl is een oase van rust en ruimte. Men kan hier genieten van de weidse uitzichten over het wad, met in de verte de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Rottumeroog, Rottumerplaat en het Duitse Borkum.

Via boerenweggetjes ga je dwars door de polder langs de eindeloze akkers, met daarboven de prachtige luchten. Je volgt de borden naar Warffum en gaat dan rechtsaf langs de provinciale weg richting Breede dat 2 km voor Warffum ligt. Hier ligt de Breedenborg met daarom heen het Landgoed Breede. Via een fietspad kun je rondom het Landgoed zo weer terug naar Warffum. Het is de moeite waard om het dorp Warffum te kunnen bezoeken. Dit is ook bij uitstek een Wierdendorp met nog bijzonder veel authentieke bebouwing.

In de haven van dit dorp staat een bronzen beeld van het Groninger Paard dat eeuwenlang het zware werk op de akkers heeft gedaan. Dit paard werd met de introductie van de tractor met uitsterven bedreigd, maar dankzij een aantal enthousiaste fokkers en gebruikers zijn er nu weer zo’n 300 van dit uitermate werkwillige paard.

Algemeen. Tocht door Noord Groningen

Deze tocht sluit aan op die naar Pieterburen en verder. De routes zijn zo uitgezet dat je via de 8 afzonderlijke tochten of delen daarvan, een meerdaagse tocht kunt maken door Noord Groningen, zodat je vanaf Ten Boer via Bedum, Winsum, De Marne de kustlijn kunt volgen via Eemsmond en Loppersum naar Delfzijl en weer terug via Appingedam, waarbij het mogelijk is op elk routedeel gebruik te maken van een overnachtingsmogelijkheid voor jou en je paard/ pony.

De gemeenten in Noord Groningen hebben in samenwerking met de KNHS afgesproken dat de menners gebruik kunnen maken van de brede fietspaden, die op de routekaarten zijn opgenomen. De fietsers hebben het eerste recht en dat betekent dat bij het passeren de menner gebruik zal moeten maken van de veelal brede berm. Ook is afgesproken dat zowel menners als ruiters ervoor zorgen dat de mest van de paarden/pony’s in de bebouwde kom wordt opgeruimd.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Deze route begint vanaf Manege de Waddenruiters.

Adresgegevens: Oostervalge 36B, 9989 EK Warffum, telefoonnummer: 0595-424103, www.waddenruiters.nl.