Peebosroute

De Peebosroute start vanaf de Reitsmahoeve zuidwaarts over een typische Westerkwartierse weg tussen de coulissen richting het plaatsje Doezum.

De Peebosroute start vanaf de Reitsmahoeve zuidwaarts over een typische Westerkwartierse weg tussen de coulissen richting het plaatsje Doezum. Doezum is een oud streekdorp, ontstaan doordat er zandrug boven het veenmoeras uitstak. Dit bleek een interessante plek om te vestigen, om vanaf hieruit de ‘wilde’ grond die rondom Doezum lag te ontginnen.

Vanaf Douzum gaat de route verder via Kornhorn richting Opende, een drukkere weg, maar met mooie plaatjes en doorkijkjes.

Wanneer je provinciale weg verlaat ervaar je weer de rust en het landschap van het Westerkwartier. Op de Fryske Dyk laat het Westerkwartier zich van haar mooie kant zien. Deze Dyk brengt je naar Peebos. Het ‘Peebosch’ (bos van Pebe) was lang een wilde en ruige streek. Rondom Doezum lag een groot laagveengebied dat rond 1900 helemaal was afgegraven. Het gevolg was dat her en der petgaten, oftewel gegraven veen plassen, lagen. Deze zijn deels dichtgegroeid, waardoor natuurgebieden ontstonden. Ze lagen een groot deel van het jaar onder water.

Het bos is tijdens de tweede wereldoorlog definitief verdwenen, maar onlangs opnieuw aangelegd. Het gebied is net als vroeger nog steeds prachtig. En landweg omsloten door twee typische houtwallen brengt je via de Doezemurtocht weer terug naar de Reitsmahoeve. Hier heb je volop de ruimte en mogelijkheid om je paard goed te verzorgen na het rijden van deze route.

Rustplaats: op meerdere plekken onderweg

Bijzonderheden: gerestaureerde schaapskooi aan de provinciale weg

Obstakels: oversteken/volgen provinciale weg

Ondergrond: semiverhard, verhard (menners), berm (ruiters)

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Voor aanvang van de rit even bellen met de startplaats, ivm mogelijkheden.

Reitsmahoeve, Eesterweg 11 Doezum. www.reitsmahoeve.nl