Polderroute

De polderroute laat je kennismaken met het prachtige polderlandschap van het Westerkwartier. Dit deel van het Westerkwartier bestond vroeger uit wildland, het was nat en daardoor onbegaanbaar.

De polderroute laat je kennismaken met het prachtige polderlandschap van het Westerkwartier. Dit deel van het Westerkwartier bestond vroeger uit wildland, het was nat en daardoor onbegaanbaar. Boeren uit de omgeving waren wel eigenaar van de gronden en op enkele droge stukken stond ook al wel een boerderij. Maar goed ontsloten was het nog niet. De enige mogelijkheid was via een zandpad vanuit Noordwijk.

De route leidt je ook langs Noordwijk, deze plaats is ontstaan omdat het oude diep in de winter zo ver uit zijn oevers trad dat de mensen niet naar de kerk konden in het nabij gelegen Marum. De Noordwijkers bouwden toen zelf een kerk. Dit alles vond al plaats in de 14de eeuw. Tegenwoordig is de polder goed begaanbaar, eerst werd de polder door een molen droog gemalen, maar nu is het volledig onder de hoede van het Waterschap Noorderzijlvest.

In de polder zie je vele hooilanden en hierdoor ook een grote verscheidenheid aan vogels. In de deelpolder Oude Riet kan natuur nog zijn gang gaan rondom het dwarsdiep. Een prachtig stuk in de route waar je zult genieten met je paard(en). Verder kun je in de route lekker kilometers maken.

Rustplaats: op meerdere plekken onderweg

Bijzonderheden: polder Oude Riet

Obstakels: oversteken provinciale weg

Ondergrond: semiverhard, verhard (menners), berm (ruiters)

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Voor aanvang van de rit even bellen met de startplaats, ivm mogelijkheden.

Stal Lucaswolde, hooiweg 18 Lucaswolde. http://stal-lucaswolde.webklik.nl/