Ruinen

Een dagtocht van ongeveer 43 kilometer. De route voert voor een gedeelte door beboste gebieden, maar je komt ook door grote stukken heidevelden, weilanden en dergelijke open gebieden, deze route biedt dan ook fascinerende vergezichten!

De route voert om de plaats Ruinen en om Nationaal park Dwingelderveld heen. Onderweg passeer je de dorpen Pesse, Dwingeloo, Westeinde en Ansen. Niet ver van de route liggen de dorpen Ruinen, Uffelte en Eursinge. De route biedt een grote variatie aan landschappen, zoals graslanden en akkers, maar ook loofbossen, die door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten beheerd worden. Het gebied van Nationaal Park Dwingelderveld biedt door het schraal houden van de graslanden grote variatie in planten- en dierensoorten. Zeer zeldzame planten als de Gevlekte orchis en Valkruid, een geneeskrachtig kruid, beter bekend onder de naam arnica montana, komen hier voor. Door Natuurbeschermingsorganisaties worden er ook akkers beheerd waar ouderwetse gewassen als winterroge en boekweit worden geteeld. Door het licht bemesten van deze akkers komen er veel akkerkruiden voor zoals Kamille, Korenbloem, Akkerviooltje, maar ook zeldzamere soorten als Korensla. Maar ook komt je vogels als de Grote bonte Specht, de Patrijs, de Kwartel en allerlei roofvogels tegen. Er leven in dit gebied veel bijzondere vlindersoorten als de Aardbeivlinder en het Oranjetipje. Ook leven er vossen en reptielen als de adder, en de kans dat je een ree tegenkomt is groot.

Obstakels

Brug

In Drenthe worden in bepaalde gebieden paardenstoelen als orientatiepunten gebruikt. Deze paardenstoelen worden dus voornamelijk gebruikt om de eigen positie te bepalen.

Beheerder

Staatsbosbeheer

Natuurmonumenten Assen

Nuttige links

www.manegesmitpesse.com

www.manegededrift.nl

Huurmogelijkheden

Bij alle genoemde bedrijven zijn overnachtingen voor mensen met eigen paarden mogelijk.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten bij (1)Manege Smit in Pesse, (2) Hoeve den Anholt in Ruinen, bij (3) Manege de Drift in Dwingeloo en bij (4) Manege Holtingerzand in Uffelte.

Startpunten

Manege Smit

Oosterring 30

7933 TM Pesse

0528 - 241251

http://www.manegesmitpesse.com

Hoeve den Anholt

Anholt 7

7963 PZ Ruinen

0528 - 242093

http://www.hoevedenanholt.nl

Manege de Drift

Drift 12

7991 AB Dwingeloo

0521 - 592625

http://www.manegededrift.nl

Hippo d'Or De Buitenwijck

Stuifzandseweg 59 A

7934 PN Stuifzand

0528 278437

http://www.hippodor.nl/debuitenwijck

Kampeerboerderij Manege Holtingerzand

Studentenkampweg 2

7975 RD Uffelte

0521 - 351403

http://www.holtingerzand.nl

Parkeren

Zie startplaatsen.

Rustplaatsen

De startplaatsen zijn goed geschikt als rustplaatsen.

Seizoensgebondenheid

De route is het gehele jaar door goed te rijden.