Schoonloo

Een dagroute voor ruiters door het Schoonloerveld en het Ellertsveld. Een rit door een bos met vennen en met bijzondere flora en fauna.

Kijk voor meer informatie over paardrijden in Drenthe op www.paardenprovincie.nl.

Boswachterij Schoonloo is een uitgestrekt bos met heideterreinen en beekdalen en is ruim 1500 ha groot. De boswachterij ligt tussen Assen en Emmen. Het is een gebied met veel bijzondere dieren en planten. De veenbesparelmoervlinder, de das en ook wilde zwijnen zijn er te vinden. Er zijn verschillende soorten heide (dopheide, kraaiheide en struikheide) en ook de rode- en blauwe bosbes kom je regelmatig tegen.

De route komt langs het Ellertsveld, een oud heideveld wat tegenwoordig bijna volledig bos is. De naam is afgeleid van de bekende Drentse legende over de reuzen Ellert en Brammert. In de boswachterij zijn geen speciale ruiterpaden, er mag overal gereden worden, behalve bij de speelvijver Ieberenplas en de natuurkampeerterreinen 'De Dennen' en het 'Hooghalerzand'. In boswachterij Hooghalen liggen wel officiële routes, vooral rond herinneringscentrum Kamp Westerbork. Je kunt op deze route de dieren tegenkomen als reeën, hazen, konijnen, vossen, buizerds, havikken en kiekendieven.

Obstakels: Provincialeweg oversteek

In Drenthe worden in bepaalde gebieden paardenstoelen als orientatiepunten gebruikt. Deze paardenstoelen kunnen voornamelijk gebruikt worden om de eigen positie te bepalen. Deze route is grotendeels niet gemarkeerd en alleen op de kaart te rijden.

Beheerder

Recreatieschap Drenthe

Staatsbosbeheer

Nuttige links

www.knollegruun.nl

www.staatsbosbeheer.nl

Huurmogelijkheden

Bij Manege Knollegruun kun je paarden huren voor het maken van een buitenrit onder begeleiding.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Startpunt vanaf Manege Knollegruun in Schoonloo. Je mag ook parkeren bij het kantoor van Staatsbosbeheer.

Startpunten

Manege Knollegruun

Hoofdstraat 33

9443 PA Schoonloo

0592-501458

http://www.knollegruun.nl

Staatsbosbeheer

Ieberen 1

9442 TJ Elp

0592-29 21 90

http://www.staatsbosbeheer.nl

Camping Horizon

Bosweg 2

7854 TE Aalden

0593 - 552020

Parkeren

Bij Manege Knollegruun of bij het kantoor van Staatsbosbeheer in Elp. We raden je aan niet buiten de bewoonde omgeving te parkeren.

Rustplaatsen

Rustplaatsen bij de eerder genoemde startplaatsen. Er zijn geen speciale rustplaatsen in het bos, wel plekken die er voor te gebruiken zijn.

Seizoensgebondenheid

In natte perioden kunnen de paden wat modderig zijn.