Smilde

De route voert langs de dorpen Smilde, Hooghalen, Hijken en Hijkersmilde. Smilde is een typische veenkolonie, de plaats zelf is een lintdorp met een lengte van 17 km langs de Drentse Hoofdvaart. Onderweg rij je een stuk langs de Drentse Hoofdvaart en het Oranjekanaal en passeer je natuurgebied Hijkerveld.

De route voert langs de dorpen Smilde, Hooghalen, Hijken en Hijkersmilde. Smilde is een typische veenkolonie, de plaats zelf is een lintdorp met een lengte van 17 km langs de Drentse Hoofdvaart. Onderweg rij je een stuk langs de Drentse Hoofdvaart en het Oranjekanaal en passeer je natuurgebied Hijkerveld. Rondom dit gebied, maar ook elders tijdens de route kun je genieten van een bijzonder mooi weids uitzicht. In het Hijkerveld worden Schoonebeker schapen en Schotse Hooglanders ingezet als grazers. De flora en fauna heeft zich de afgelopen jaren aangepast aan het gebied en is in diversiteit toegenomen. Zo leven er zo'n 30 vlindersoorten, en hier en daar verspreid groeit het pijpestrootje weelderig.

Obstakels: Provincialeweg oversteek

In Drenthe worden in bepaalde gebieden paardenstoelen als oriëntatiepunten gebruikt. Deze paardenstoelen worden dus voornamelijk gebruikt om de eigen positie te bepalen. Deze route is grotendeels niet gemarkeerd en alleen op de kaart te rijden.

Beheerder

Drents Landschap

Nuttige links

www.trailranch.nl

www.staldeboswal.nl

www.minicampingdeveenhoeve.nl

www.gelebroek.nl

Huurmogelijkheden

Bij Trailranch kun je deelnemen aan dagtochten en weekend- en midweekarrangementen, waarbij in westernstijl gereden wordt. Bij Stal de Boswal kun je buitenritten onder begeleiding maken. Alle genoemde startplaatsen bieden overnachtingsmogelijkheden aan voor ruiter en paard, behalve behalve Stal de Boswal.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten vanaf (1)Trail Ranch in Smilde, vanaf (2) Stal de Boswal in Hoogersmilde, vanaf (3) Mini-camping De Veenhoeve in Smilde, vanaf (4)Vakantieboerderij De Gele Broek in Hooghalen en vanaf (5) Hoeve Welgelegen in Hijken.

Startpunten

Trailranch

Leemdijk 26

9422 TH Smilde

06-53524339

http://www.trailranch.nl

Stal de Boswal

J. Brugginkweg 1

9423 RH Hoogersmilde

0592 - 45 95 17

http://www.staldeboswal.nl

Mini-camping De Veenhoeve

Suermondsweg 27

9422 VA Smilde

0592 - 420325

http://www.minicampingdeveenhoeve.nl

Vakantieboerderij De Gele Broek

Geelbroekerweg 8

9414 TD Hooghalen

0593 - 592806

http://www.gelebroek.nl

Hoeve Welgelegen

Westeinde 27

9415 PG Hijken

0593 - 523895

Parkeren

Zie startplaatsen.

Rustplaatsen

De startplaatsen zijn goed geschikt als rustplaatsen. Er zijn geen speciaal voor paarden ingerichte rustplaatsen langs de route, wel plekken die er voor te gebruiken zijn.

De route bestaat uit verharde zandpaden, afgewisseld met asfaltwegen en klinkerwegen. Op bepaalde stukken kun je als ruiter in de berm rijden.

Seizoensgebondenheid

De route is het gehele jaar door goed te rijden.