Somerense heide

De Somerense heide is feitelijk meer bosgebied dan heide. Uitsluitend in het zuidelijkste gedeelte in De Pan is nog een groot stuk open heide. De Pan is een laagte in het heideveld.

In het midden is echter nog een fraai stuk heide overgebleven. Op die heide graast in de zomer een kudde Kempische heideschapen. Nu is het in bezit van Staatsbosbeheer. In het uiterste zuiden ligt het Sterkschelskanaal (tussen Weert en Sterksel), dat in de Tweede Wereldoorlog is gegraven door met name Belgische oorlogsvluchtelingen. In het noordelijk deel liggen meerdere vennen. Het grootste is het Keelven; oorspronkelijk een zandwinningsgebied, maar nu een uniek recreatiegebied. Ook de bossen hier zijn productiebossen. Het naaldhout was met name bestemd voor het stutten van de kolenmijnen. Nu deze niet meer nodig zijn worden steeds meer loofbomen geplaatst. Loofbomen zetten meer CO2 om in zuurstof en koolstof dan dennen.

Omgeving

De gemeente Someren bestaat uit vier dorpen: Someren-Dorp, Someren-Eind, Someren-Heide en Lierop. Elk dorpje heeft een karakteristieke dorpskern. Zo staat er in hartje Lierop een prachtige Neogotische Koepelkerk. Het is verbazingwekkend dat zo’n klein dorpje een dergelijk grote kerk met vier torens en een koepel heeft kunnen bouwen. Rondom Lierop zijn tal van archeologische vondsten gedaan die zelfs teruggaan tot 10.000 tot 1.700 voor Christus.

Bezienswaardigheden

Kasteel Heeze.

Dit is één van de laatste bewoonde kastelen in Nederland. Sinds 1760 woont hier de familie Van Tuyl Serooskerke. Het geheel omgrachte kasteel, in het prachtige natuurlandschap van de Stabrechtseheide, is een rijksmonument. Veel van de achtiende eeuwse inrichting is in tact gebleven, waaronder prachtige gobelins. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor rondleidingen.

Beiaardmuseum Asten.

In het Nationaal beiaardmuseum zie je alles wat nodig is om luidklokken en carillons hun geluid te laten produceren. Je kunt er zelf ook een carillon (proberen te) bespelen. Bij dit beiaardmuseum hoort ook de Jan Praagman sterrenwacht en het Pieterse planetarium. Deze laatste zijn uitsluitend op afspraak te bezoeken. Het Natuurhistorich Museum De Peel is hier eveneens ondergebracht. In de vernieuwde afdeling paleontologie tref je onder meer een walvisput aan en twee skeletten uit het Mioceen. Verder is er een afdeling amfibieën, reptielen en vissen. In de vogelafdeling ‘Jan Vriends’ zie en hoor je vogels die in de Peel voorkomen of voorkwamen. Ook de tuin van het museum is een bezoek meer dan waard. Deze tuin is verdeeld in diverse tuintypes, zoals de paddenpoel, de vlindertuin en de vogelvoederplaats.

Openluchtmuseum Eindhoven.

Het historisch Openlucht-museum Eindhoven is een zogeheten levend museum. Het is een reconstructie van het dorpje Eversham uit de ijstijd (750 tot 50 Voor Christus), een boerenhoeve van rond 1100 en het Middeleeuwse stadje Endehoven (1250 tot 1600 NC). Het toont de contrasten en parallellen tussen de maatschappij van de ijzertijd, de middeleeuwen en onze hightech samen-leving van nu.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Manege De Vlerk, Kouterstraat 20, 5711 PD Someren

Tips

Overnachten:

Best Western Hotel Nobis Asten, Nobisweg 1, AstenHostellerie Vangaelen, Kapelstraat 48, Heeze

Eten:

- Hoijse Hoeve, Hoijserstraat 20, Someren