Speulderbos

Het eeuwenoude Speulderbos is een van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Kromme, in wonderlijke bochten gegroeide eiken- en beukenbomen bepalen de sfeer. In de volksmond heet het Speulderbos ‘het bos van de dansende bomen’. Dit komt doordat de stammen in de nevel lijken te bewegen. Het bos is niet alleen mysterieus, maar ook zeer zeldzaam. En het is een paradijs voor (roof)vogels, edelherten, dassen en wilde zwijnen.

Het Speulderbos staat hoog genoteerd in de top tien van mooiste bossen in Nederland. In dit ‘wilde woud’ kun je ronddwalen alsof het een echt oerwoud is. De natuur mag hier haar gang gaan. Glanzende sparren, knoestige, groenbemoste eiken, varens en halfvergane stammen zorgen voor een bijzondere sfeer. In het Speulderbos zijn nog twee andere soorten bos te vinden. Het lichte bos, met grove dennen, berken en eiken en het donkere bos, waar vooral douglas- en fijnsparren en Amerikaanse eiken groeien. Elk bostype trekt weer andere bewoners aan. Vanachter wildkijkschermen is het mogelijk om zelf dieren gade te slaan. Vooral tegen de schemering is de kans op een ontmoeting groot.

Samen met Falkplan BV heeft Staatsbosbeheer haar uitgebreide gebiedskennis in kaart gebracht. Met als resultaat een serie kaarten die de sleutel vormt voor een ontdekkingstocht door de mooiste natuurgebieden van Nederland. Tal van uitgestippelde routes wijzen je de weg door bossen en duinen, over heide en zandverstuivingen en langs beken en moerassen. Met deze kaart op zak kun je ook zelf je route bepalen en je laten verrassen door alles wat de natuur te bieden heeft.

Kijk ook eens bij het Solse Gat. Deze diepe kuil is in de laatste ijstijd ontstaan door een draaikolk van gletsjerwater. De kuil is verder uitgediept door het graven van leem. Veluwse sagen vertellen een heel ander verhaal. Op deze plek zou ooit een klooster hebben gestaan. De monniken hadden hun ziel aan de duivel verkocht. Hiervoor werden ze gestraft. In een woeste kerstnacht zonk het klooster weg in de aarde. Alleen de statige toegangsweg zou nog aan het klooster herinneren...

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Kijk voor bereikbaarheid op de kaart.