Steenwijk

Landgoed De Eese is 800 ha. groot. Dit landgoed kent diverse bijzondere gebouwen en een karakteristieke lanenstructuur, welke je tijdens deze rit ook zult tegenkomen. Het landgoed ligt op het snijpunt van drie provincies: Friesland, Drenthe en Overijssel.

Het eerste en het laatste deel van de route volgt over dezelfde laan. Hierbij kom je langs de Woldberg. Verder voert de route over het Eeserveld en Landgoed De Eese. De paden zijn smal en slingeren harmonieus door de natuur. Ondanks dat de route aan de snelweg ligt, stoort dit niet.

Landgoed de Eese ligt als een lage stuwwal op een uitloper van het Drents keileemplateau. Deze ligging temidden van voormalige veengebieden maakt de Eese bijzonder. Aan weerszijden word het gebied begrensd door beekdalen. Het landschap bestaat uit een afwisseling van bos, landbouwpercelen, weilanden, heide, vennen en poelen. De bossen worden tegenwoordig beheerd, waarbij de natuurfunctie steeds belangrijker wordt. Recent zijn inheemse soorten zoals de hazelaar, linde, es, lijsterbes en haagbeuk ingebracht.

De eerste bewoners van de streek van Eesveen waren rendierjagers uit het Mesolithicuym. Toendra-achtige gebieden met bossen en uitgestrekte hoogvenen belaalden destijds het landschap. Op de hogere delen van het landschap, waren tot de vroege Middeleeuwen rijke bossen met eik en linde aanwezig. Hier ontstond een open boslandschap, waar beweiding met vee plaatsvond.

Beheerder

Staatsbosbeheer

Nuttige links

www.vvvsteenwijk.nl

www.deeese.nl

Huurmogelijkheden

Paardensportcentrum Eehzerwold Onderduikersweg 2a De Bult Tel. 0521 578110.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Startpunt bij parkeerplaats ATB-route Ruimte voor trailers. Bereikbaar vanaf de A32 afslag Steenwijk-Noord. Parkeren kan bij de parkeerplaats aan de Bergweg. In overleg is parkeren mogelijk bij paardensportcentrum Eehzerwold.