Texel

De route op Texel gaat over de westkant van het eiland, zuidelijk van De Koog. In dit gedeelte van het eiland bevinden zich de meeste ruiter- en menpaden.

Natuur

De route op Texel gaat over de westkant van het eiland, zuidelijk van De Koog. In dit gedeelte van het eiland bevinden zich de meeste ruiter- en menpaden. Vrijwel de hele westkust van Texel valt onder Nationaal Park Duinen van Texel. Het Nationaal Park is 4300 ha groot. Daaronder valt ook het gebied van de route. De route loopt door bos, duinen, langs heide en over het strand en is daarmee heel gevarieerd. Het strand van Texel tussen strandpaal 9 en 17 is van 1 oktober tot 1 mei de hele dag toegankelijk voor paarden en van 1 mei tot 1 oktober voor 10 uur ’s ochtends en na 19 uur. Een van de bekendste bossen op Texel is de Dennen. Dit bos is begin 20e eeuw geplant voor de houtproductie. Hiervoor werden voornamelijk dennen gebruikt en zo is het gebied aan zijn naam gekomen. Tegenwoordig heeft het bos voornamelijk een recreatieve functie en komen er ook meer boomsoorten voor. Door de aanleg van de Dennen is Texel veel vogelsoorten rijker. Tegenwoordig zie je er de zwarte mees, de grote bonte specht, de goudhaan en de ransuil. In de herfst staat het bos vol met paddenstoelen en ziet het er prachtig uit.

Omgeving

Texel is een unieke gemeente in Nederland. Het oppervlak van de gemeente is 585 km2 groot waarvan slechts 170 km2 uit landoppervlak bestaat. Ook al is Texel niet echt een stad, in 1415 heeft het eiland toch stadsrechten gekregen. Texel kent 10 dorpjes en gehuchten waar Den Burg en De Koog de grootste van zijn. Verder is de gemeente Texel heel toeristisch. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten van het eiland. Texel is een populaire vakantiebestemming, zowel onder Nederlanders als Duitsers. De tweede bron van inkomsten op het eiland is de landbouw en veeteelt. Het eiland telt duizenden koeien en schapen. Vooral de Texelse schapen zijn beroemd. Texelse wol is sterk kroezend en zeer veerkrachtig waardoor het zeer geschikt is voor dekbedden.

Bezienswaardigheden

Het Eagles Summer Event

Jaarlijks organiseert de Eagles Ranch in De Waal het Eagles Summer Event. Deze western ranch opent ieder jaar op de eerste zondag van augustus haar deuren voor het grote publiek en zorgt daarbij voor een heel spektakel. Zo zijn er demonstraties in het western rijden, maar er komen ook andere disciplines van de paardensport aan bod en er wordt zelfs aandacht besteed aan de echte Texelse schapen. Er is bovendien een ambachtelijke markt en voor de kinderen is er een clown en zijn er allerlei leuke spellen.

Ecomare

Vlakbij manege Elzenhof vind je Ecomare. Ecomare is een belangrijke trekpleister voor toeristen op Texel en een bezoekje aan Ecomare mag eigenlijk niet ontbreken aan je trip naar het eiland. Ecomare staat vooral bekend om de zeehondenopvang, maar er is meer. Naast de zeehonden is er een zeeaquarium, vogelopvang en een natuurcentrum. Ecomare is tegenwoordig het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Hier is veel informatie te vinden over het eiland en de natuur ervan. Daarnaast is er een winkel en een restaurant en worden er regelmatig excursies georganiseerd op het eiland.

Jan Plezier

Heb je zin om het eiland te ervaren vanuit een huifkar, dan kan dat op Texel met de Jan Plezier. De Jan Plezier is een huifkar die wordt voortgetrokken door Belgische trekpaarden. Tochten met de Jan Plezier duren ongeveer drie uur en gaan onder andere door natuurgebieden De Muy en De Slufter.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Vertrekpunt

Manege Elzenhof, Bosrandweg, De Koog

Overnachten

- Hotel de Pelikaan, Pelikaanweg 18, De Koog

- Texelcamping Kogerstrand, Badweg 33, De Koog -

Groepsaccommodatie Nieuw Vredestein, Oude Dijkje 38, De Koog

Eten

- Strandpaviljoen Paal 12, Jan Ayeslag 2, Den Hoorn

- Bospaviljoen het Turfveld, Nattevlakweg 2, Den Burg

- Restaurant de Pelikaan, Pelikaanweg 18, De Koog

Adressen

Manege Elzenhof Bosrandweg 252, 1796 NK De Koog Tel: 0222 317469

Manege met VHC, startpunt van de route, paardenverhuur

Jan Plezier Laagwaalderweg 46, 1793 ED De Waal Tel: 0222 312369

Huifkartochten door natuurgebieden op Texel