Zandvoort

De route van Zandvoort gaat voor een deel door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het Nationaal Park is een bijzonder zeeduingebied, je vindt er namelijk een grote variatie in het landschap met naast de duinen onder andere helmgras, vochtige duinvalleien en bossen.

NATUUR

De route van Zandvoort gaat voor een deel door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het Nationaal Park is een bijzonder zeeduingebied, je vindt er namelijk een grote variatie in het landschap met naast de duinen onder andere helmgras, vochtige duinvalleien en bossen. Deze grote variatie is onder meer te wijten aan het verwilderen van landschapstuinen en oude landgoederen. In het verleden zijn veel duinvalleien drooggevallen door waterwinning, maar sinds hier in 2003 mee is gestopt zijn veel duinvalleien weer vochtig geworden. Inmiddels komen in Zuid-Kennemerland maar liefst 600 verschillende plantensoorten voor. Naast een grote diversiteit aan planten leven in het Nationaal Park ook duinhagedissen, houtsnippen, vossen en reeën. Het gebied is 3800 ha groot en trekt jaarlijks 2 miljoen bezoekers. Als ruiter ben je welkom op de ruiterpaden in het gebied. Deze paden gaan door de duinen, bossen en langs duinvalleien. Deze paden zijn doorgaans te smal en te zwaar voor menners, maar voor menners zijn er in de omgeving alternatieve routes beschikbaar. De ruiterpaden lopen voor een groot deel door begrazingsgebied. Dit houdt in dat je onderweg meerdere hekken tegenkomt. Deze zijn vanaf het paard te openen. Vanaf 1 oktober tot 1 maart is ook het strand toegankelijk voor paarden. In de wintermaanden is het mogelijk om vanuit de startlocatie de rit te rijden met een extra lus over het strand.

OMGEVING

Zandvoort is vooral bekend om het strand en het racecircuit. Zandvoort is een populair toeristisch gebied. Jaarlijks trekt het voormalige vissersdorp maar liefst 4,5 miljoen bezoekers. Het Circuit Park Zandvoort is uniek in de wereld door zijn ligging midden in de duinen. Tot 1985 werden er nog Formule 1 races gehouden op het circuit. Het circuit is jarenlang het toneel geweest van anti-slipschool van Rob Slotemaker, die hier vele talenten heeft gespot. In 1979 overleed hij door een crash op het circuit. Tegenwoordig wordt het circuit veel voor bedrijfsuitjes, trainingen en competities gebruikt. De andere grote trekpleister van Zandvoort is het strand. Langs het strand staan vele gezellige strandpaviljoens en op en rond het strand is van alles te doen. Zo kun je in Zandvoort volop aan watersport doen. Onder andere kitesurfen, golfsurfen en coastrafting behoren tot de mogelijkheden. Vlakbij het strand in de duinen ligt de enige publiek toegankelijke duingolfbaan in Nederland.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Zandvoort heeft in de Tweede Wereldoorlog veel schade opgelopen. In 1942 werd Zandvoort ontruimd en legden de Duitsers de Atlantikwall aan. In de duinen zijn talloze bunkers gebouwd waarvan er nog steeds een aantal zichtbaar zijn. Ook is er de Erebegraafplaats aan de kant van Bloemendaal waar 373 verzetsstrijders begraven liggen.

BEZOEKERSCENTRUM DE KENNEMERDUINEN

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen geeft informatie over dieren en planten die leven in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier vindt u een café, winkel en informatiebalie waar u terecht kunt voor tips om wandelend, fietsend of met een excursie het Nationaal Park te ontdekken. U kunt er GPS tochten en speurtochten huren voor kinderfeestjes en schoolreisjes. Het bezoekerscentrum is gehuisvest in een prachtig duurzaam gebouw, geïnspireerd op een duinboerderij uit de 7e eeuw. Vlakbij het bezoekerscentrum ligt ’t Wed. Dit duinmeer is een populaire recreatieplek. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Zeeweg bij ingang Koevlak.

Voor meer informatie www.np-zuidkennemerland.nl

DETAILINFORMATIE

De paden zijn doorgaans te smal en te zwaar voor menners, maar voor menners zijn er in de omgeving alternatieve routes beschikbaar. De ruiterpaden lopen voor een groot deel door begrazingsgebied. Deze route sluit aan op de ruiterroutes 'Duin en Kruidberg' en 'Bleek en Berg' van Staatsbosbeheer.

Eten

- Beachclub Riche, Boulevard Barnaart 65, Zandvoort

- Het Wapen van Zandvoort, Gasthuisplein 10, Zandvoort

- Restaurant Parnassia, Zeeweg, Bloemendaal

Overnachten

- Camping De Branding, Boulevard Barnaart 30, Zandvoort

- Pension Banning, Brederodestraat 61, Zandvoort

- Hotel De Kust, Van Speijkstraat 20, Zandvoort

Links

- PWN - paardrijden

- Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Manege Ruckert, Heimansstraat 25, 2041 BN Zandvoort. Tel: 023 5712885

FNRS 4-sterren manege, paardenverhuur onder begeleiding. www.manegeruckert.nl

Het is ook mogelijk om te beginnen bij de FNRS gekwalificeerde 4* manege de Baarshoeve, Keesomstraat 15, 2041 XA Zandvoort. Tel: 023 571 58 94. Voor meer informatie over deze manege bezoek de website www.debaarshoeve.nl

Je kunt ook in Bloemendaal parkeren. Langs de Zeeweg liggen de parkeerterreinen Parnassia, Koevlak en Bleek en Berg. Voor deze parkeerplaatsen moet wel betaald worden, maximaal € 10,- per dag. Klik hier voor actuele tarieven.