Zweeloo

Een lange menroute van 74 kilometer. De route voert langs heidevelden, vennen en weilanden. Onderweg kom je langs esdorpen, hunebedden en oude Saksische boerderijen. De route biedt een grote variatie in soorten landschappen.

De route voert langs de dorpen Oosterhesselen, Gees, Witteveen, Westerbork, Zwiggelte, Elp, Wezuperbrug, Noord-Sleen en Sleen. Je passeert bossen van Boswachterij Gees, Boswachterij Schoonloo en Boswachterij Sleenerzand. Onderweg rij je langs het Oranjekanaal en passeer je de zwemplas Kibbelkoele. Onderweg kun je allerlei bijzondere vogelsoorten tegenkomen, zoals de wespendief, het goudhaantje en havik. Ook leven er andere zeldzame dieren zoals de boommarter, de das en vlinders als de veenbesparelmoervlinder. De bossen zijn veelal gemengd, bijzonder zijn de jeneverbesstruiken die soms enkele honderden jaren oud zijn. Om een grotere rijkdom aan planten en dieren in Boswachterij Gees te krijgen, wordt dit hele gebied nat gehouden. Hiervoor worden sloten gedempt en dammetjes aangelegd om zo het water een langere afstand af te laten leggen voordat het de boswachterij uitstroomt.

Obstakels: Tunnel, provincialeweg oversteek

In Drenthe worden in bepaalde gebieden paardenstoelen als orientatiepunten gebruikt. Deze paardenstoelen worden dus voornamelijk gebruikt om de eigen positie te bepalen. Deze route is grotendeels niet gemarkeerd en alleen op de kaart te rijden.

Route

Download gpx-route (Rechtermuisknop > Opslaan als)

Bereikbaarheid

Je kunt de route starten vanaf (1) Buitencentrum Prinses Margriet Manege in Westerbork, bij Huifkarcentrum en Groepsaccommodatie 't Hoefijzer in Zwiggelte, bij (3) Manege de Hullen in Noord-Sleen en bij (4) Recreatiecentrum Rijmaaran in Schoonoord.

Startpunten

Buitencentrum Prinses Margriet Manege

Oude Beilerweg 29

9431 BZ Westerbork

0593 - 332180

http://www.prinsesmargrietmanege.nl

Huifkarcentrum en Groepsaccomodatie 't Hoefijzer

Oranjekanaal Z.Z. 6

9433 TG Zwiggelte

0593 - 331598

http://www.thoefijzer.info

Manege de Hullen

De Hullen 2

7846 TB Noord-Sleen

0591 - 367021

http://www.manege-dehullen.nl

Recreatiecentrum Rijmaaran

Slenberweg 118

7848 AK Schoonoord

0591 - 381679

http://www.rijmaaran.nl

Camping Horizon

Bosweg 2

7854 TE Aalten

0593 - 552020

Parkeren

Zie startplaatsen.

Rustplaatsen

De genoemde startpunten kunnen als rustplaatsen gebruikt worden. Er is stalling en weidegang aanwezig. Er zijn geen speciale rustplaatsen langs de route, wel plekken die er voor te gebruiken zijn.

De route bestaat uit verharde zandpaden en asfaltwegen.

Seizoensgebondenheid

De route is het gehele jaar goed te rijden.

Beheerder

Staatsbosbeheer

Drents Landschap

Nuttige links

www.prinsesmargrietmanege.nl

www.thoefijzer.info

www.manege-dehullen.nl

www.rijmaaran.nl

Huurmogelijkheden

Bij Recreatiecentrum Rijmaaran kun je onder begeleiding buitenritten maken en zij bieden huifkarverhuur en groepsaccommodatie aan. Manege 't Hoefijzer biedt naast huifkarverhuur en groepsaccommodatie ook trekkershutten en een appartement aan. Buitencentrum Prinses Margriet Manege richt zich voornamelijk gehandicapten, het gebouw is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.