­ De campagne - KNHS

De campagne

Paarden die met elkaar in de wei staan en samen rennen, spelen en eten. Zo zien we het graag! Sociaal contact is erg belangrijk voor deze kuddedieren. Toch staat een groot aantal paarden in Nederland alleen in de wei of op stal. Om die reden starten de KNHS, FNRS, Dierenbescherming en Dier & Recht op 13 februari 2019 (een dag voor Valentijnsdag) de campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’.

In de natuur leven paarden in kuddes, om van elkaar te leren en  voor de veiligheid. In een kudde is de kans tenslotte kleiner om door een roofdier gegrepen te worden; ‘safety in numbers’. Ook kunnen paarden in een kudde om en om de wacht houden, zodat de andere paarden uit kunnen rusten. De band die paarden met elkaar hebben verschilt. Sommige paarden tolereren elkaar, terwijl anderen elkaar opzoeken, samen eten en op de schoft krabbelen als teken van vriendschap. 

Met deze campagne willen we paardeneigenaren bewust maken van het belang van sociaal contact tussen paarden. De meeste mensen hebben het allerbeste met hun paard voor, maar weten niet dat een paard dat alleen staat eenzaam is, of hoe ze twee paarden veilig aan elkaar koppelen. Op deze website vind je informatie over het belang van sociaal contact tussen paarden en kun je een stappenplan downloaden waarin uitgelegd staat hoe je jouw paard kunt introduceren aan een ander paard. Ook vind je hier video’s waarin ervaringsdeskundigen uitleggen hoe zij hun paarden op een veilige manier samen brengen en houden.

Mensen vinden het vaak spannend om hun paard bij en ander paard in de wei of paddock te zetten. Dat is begrijpelijk. Toch is het heel goed mogelijk om paarden die elkaar niet kennen op een veilige manier, stap voor stap, aan elkaar te introduceren. Ook paarden die geen andere paarden gewend zijn, kunnen gesocialiseerd worden en hun wei delen met een ander paard. Op internet zijn allerlei pagina’s en fora te vinden waar je op zoek kunt naar een weidemaatje voor je paard of waar je jouw paard kunt aanbieden als maatje. Op deze site helpen we je op weg.

Wil je ons helpen om de ‘Deel je wei, iedereen blij’- boodschap te verspreiden? Download en print onze campagneposter. Hang deze op een plek waar veel (paarden)mensen komen of gooi hem door de brievenbus bij iemand die een paard alleen heeft staan. We stellen het ook zeer op prijs als je onze Social Mediaberichten deelt. Samen kunnen we een verschil maken voor eenzame paarden!

Vind jij dit nou ook een goede campagne die je onder de aandacht wilt brengen? Download dan de campagneposter, print 'm uit en hang 'm op bij jou in de buurt.