­ Veelgestelde vragen - KNHS

Veelgestelde vragen

Bij mij in de buurt staat een eenzaam paard, kan ik hiervan bij jullie een melding maken?
Bedankt voor je melding. Helaas zijn wij geen handhavende instantie en kunnen we niet ingrijpen als een paard alleen staat. Daarbij geldt dat het in Nederland niet wettelijk verboden is om een paard alleen te houden, en dit is dus ook niet strafbaar. Als een gesprek aangaan te confronterend is kan je ook een briefje op het hek hangen waarop de website als tip staat voor de paardeneigenaar. Maar als je vermoedt dat er meer aan de hand is (het dier heeft geen drinkwater, de hoeven zijn te lang of ziet er onverzorgd uit bijvoorbeeld) twijfel dan niet om een melding te doen bij de dierenpolitie via telefoonnummer 144. 

Waarom werken deze vier organisaties samen?
De KNHS, FNRS, Dierenbescherming en Dier & Recht zijn vier verschillende organisaties. Ondanks dat de organisaties andere visies hebben op bepaalde onderwerpen, is het grotere doel vaak hetzelfde en in het geval van deze campagne is dat het verbeteren van het welzijn van paarden. Ook staan de organisaties, ondanks de verschillen, altijd open voor een dialoog met elkaar.

De campagne wordt onder andere mede mogelijk gemaakt door de FNRS en KNHS, maar er zijn nog  bedrijven die aangesloten zijn bij deze organisaties waarbij de paarden weinig of geen contact kunnen leggen met andere paarden. Hoe verhoudt dat zich tot deze campagne? 
De campagne heeft niet als doel om mensen of bedrijven te controleren. De campagne is ontwikkeld om mensen er bewust van te maken dat eenzaamheid slecht is voor het welzijn van paarden. Op heel veel bedrijven is het goed geregeld. Bedrijven waarbij paarden momenteel te weinig sociaal contact hebben, willen wij bewust maken van het feit dat het van belang is dat paarden de mogelijkheid hebben tot sociaal contact. Wij streven ernaar dat ieder paard minstens gehouden wordt zoals de Gids Goede Praktijken voorschrijft, maar dat is in de praktijk helaas niet altijd mogelijk. Met deze campagne focussen we op het belang van een sociaal leven voor paarden.

In bepaalde landen zoals Zweden is het verboden om paarden alleen te houden. Willen jullie dat hier in Nederland ook regelgeving voor komt?
Dit is voorlichtingscampagne om mensen bewust te maken van het effect van paarden die alleen staan op hun welzijn. Wij geloven dat veel mensen het beste met hun paard voor hebben, maar niet altijd over de juiste kennis beschikken. Daar willen we ze bij helpen en handvatten bieden. De campagne is niet bedoeld om met de vinger te wijzen of regelgeving af te dwingen.

Hoe groot is het probleem?
Er zijn geen cijfers bekend. Veel paarden staan in een omgeving met andere paarden en hebben sociaal contact, maar we komen ook allemaal wel eens een paard tegen dat alleen in de wei staat. Elk paard dat geïsoleerd en langdurig alleen staat is er een te veel. Vaak gebeurt dat niet eens bewust, maar weten mensen niet dat dit een negatief effect heeft op het welzijn van het paard. We zijn deze campagne gestart om juist deze mensen hiervan bewust te maken en handvatten te bieden.

Waarom nu deze campagne?
Valentijnsdag is de dag van liefde. Wat is er mooier dan op deze dag te starten om paarden aan elkaar te koppelen en om als organisaties deze samenwerking te starten. Bovendien staat het weideseizoen weer voor de deur.

 

Staat je vraag er niet bij? Mail je vraag dan naar info@deeljewei.nl