­ 5 tips voor rijden op het strand - KNHS

5 tips voor rijden op het strand

Wat is er nu fijner dan heerlijk uitwaaien op het strand op de rug van een paard? Een strandrit met je paard staat voor menig ruiter hoog op het verlanglijstje. Logisch, want Nederland heeft een aantal prachtige stranden. De grote woeste zee, het lange wijde strand en wat vreemde strandgasten kunnen alleen voor paard en ruiter de eerste keer nogal overweldigend zijn. Ben je nog niet eerder met je paard op strand geweest en wil je weten waar je allemaal rekening mee moet houden? Wij geven je vijf handige tips voor rijden (en trainen) op het strand.

1 Ga samen op stap

Zelfs de meest ervaren ruiters vinden naar het strand gaan met hun paard best wel spannend. Je kunt daarom het beste eerst met een groep of met een ander paard met meer strandervaring op stap gaan. Je paard heeft daar veel steun aan en jijzelf natuurlijk ook. Plus dat het natuurlijk nog eens heel gezellig is. Er zijn ook verschillende FNRS-maneges in Nederland die strandritten organiseren. Op een ervaren manegepaard kun je zo eerst eens de sfeer van rijden op het strand proeven. Om daar aan deel te kunnen nemen is wel de nodige rijervaring vereist.

2 Houd rekening met andere gasten en vreemde geluiden

Er is op het strand veel te zien wat je in een rijbak of zelfs in het bos misschien niet tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan kitesurfers, vliegers of honden. Daar kan je paard misschien van schrikken of op reageren. Houd daar rekening mee en kijk eerst goed of het strand rustig genoeg is voordat je een flinke galop inzet. Ook het water en het geluid van golven kan voor paarden soms wel eng zijn. Je kunt je paard eerst laten wennen door langs de branding te stappen. Als je toch richting het water gaat, geef je paard dan rustig te tijd om alles te bekijken. Zet hem vooral niet teveel onder druk en wacht tot hij wat meer ontspant en wel een stapje in het water durft te zetten. Houd er rekening mee dat het vaak de eerste keer nog niet lukt, maar oefening baart kunst.

3 Dressuren op het strand

Dressuuroefeningen trainen in een bos, op de heide of op het strand? Dat kan prima! Het is niet alleen heel leerzaam voor je paard maar ook geweldig voor de afwisseling. Belangrijk hierbij is om je paard te leren op jou te focussen. De meeste paarden willen buiten toch het liefst met hun hoofd in de wolken lopen en zijn niet zo bezig met dressuur. Dus als je toch buiten wat dressuuroefeningen wilt meepakken, moet je duidelijk zijn in wat je van je paard verwacht. De meeste paarden zijn buiten lekker voorwaarts, maak daar ook gebruik van. Soms moet je in de bak nog wel eens moeite doen om je paard voorwaarts te rijden, maar buiten wil je paard maar al te graag vlot doorlopen. Gebruik die voorwaartse drang om lekker veel te schakelen in tempo en in de gangen. Verder zijn lange zandstranden perfect om je paard recht te stellen. Maak gebruik van de ruimte en probeer je paard eens langere stukken recht te houden.

4 Check of je welkom bent

Voordat je direct met paard en trailer richting het strand rijdt, is het wel belangrijk om in de gaten te houden wanneer je met je paard welkom bent op het strand. De dagen en tijden wanneer je met een paard het strand mag betreden verschilt met provincie en zelfs per gemeente. Op Buitenrijden.nl vind je een handig overzichtslijstje wanneer paarden op de verschillende stranden in Nederland zijn  toegestaan. Kijk hiervoor op: www.buitenrijden.nl/tips-tricks/met-je-paard-op-het-strand/

5  Strandritten Enjoy the Ride

Wist je trouwens dat er in oktober heel veel leuke strandritten worden georganiseerd? Er zijn twee Enjoy the Ride-ritten voor Pink Ribbon die door de duinen en het strand gaan en er is een speciale strandrit voor Friese Paarden. Het grote voordeel van deze ritten is dat alles voor je geregeld wordt en je onderweg lekker kunt stoppen voor een hapje en een drankje. Kijk op www.Buitenrijden.nl voor een overzicht van alle buitenritten in september en oktober.

Ander Nieuws

  • Dinja van Liere derde bij wereldbekerdebuut in Herning
    Dinja van Liere derde bij wereldbekerdebuut in Herning
  • Harrie Smolders met Monaco vijfde in Grote Prijs GCT Samorin
    Harrie Smolders met Monaco vijfde in Grote Prijs GCT Samorin
  • Datum NK Springen 2022 in Deurne bekend
    Datum NK Springen 2022 in Deurne bekend