­ Brabants genieten in de natuur - KNHS

Brabants genieten in de natuur

Met vereende krachten wordt in Noord-Brabant gewerkt aan de uitbreiding en vernieuwing van ruiter- en menroutes. Alleen al in het zuidoosten van deze provincie vinden op dat gebied veel ontwikkelingen plaats. We gaan ter plaatse op onderzoek uit en zijn te gast in Someren om het omliggende natuurgebied te ontdekken.

Het onthaal op ons startpunt Camping De Kuilen is warm. We hebben afgesproken met coördinator van Routebureau Brabant, onderdeel van VisitBrabant, Nathalie Verdult. Zij heeft hippisch ondernemer en internationaal wedstrijdmenner Berry van den Bosch uitgenodigd om ons vanaf zijn wagen rond te leiden in de aangrenzende natuur. Berry runt de VDB Stables in Someren en is een van de ondernemers die samenwerken met Routebureau Brabant om de paardenroutes te ontwikkelen en te onderhouden. VDB Stables is, net als Camping De Kuilen, een officiële opstapplaats.

Het is duidelijk dat Berry niet in zijn uppie is gekomen. Voor we het weten staan we ons te vergapen aan maar liefst vier totaal verschillende aanspanningen en een paard ‘gewoon’ onder het zadel. Wat een opkomst! Berry legt uit: ‘Ik organiseer trainingskampen voor menners en dit zijn de deelnemers deze week. Iedereen had wel zin in een lekker buitenritje.’

In actie

Het eerste stuk vanaf de camping leidt over een rustige, verharde landweg langs de naastgelegen golfclub. Al snel hebben we een zandpad in het vizier. Nathalie: ‘We maken hier geen onderscheid tussen menpaden en ruiterpaden. Alle paden zijn voor beide geschikt. Kortom, overal is het breed genoeg en niet te mul.’ ‘En ook niet te hard voor de paarden onder het zadel,’ vult Berry aan. Berry is samen met drie andere stal- en manegehouders actief betrokken bij dit deel van de Brabantse routes. ‘Ieder heeft zijn eigen stuk binnen de gemeenten Someren en Lierop. Zo ben ik verantwoordelijk voor ‘Hoef aan de Pan’. We hebben met zijn vieren geholpen met het plannen van de routes en het realiseren van de paden. Nu zorgen we ervoor dat mensen bij ons terecht kunnen om op te stappen en we nemen het onderhoud voor onze rekening. Als een boom omver ligt of takken moeten worden gesnoeid, komen wij in actie.’ Nathalie: ‘Zonder deze ondernemers zouden wij ten einde raad zijn, echt waar. Het is geweldig dat zij zo intensief met ons willen samenwerken om het hele gebied te vergroten en te verbeteren voor mens en paard. We vinden het belangrijk dat er veel plekken zijn waar ruiters terecht kunnen om wat te drinken en te eten en van het toilet gebruik te maken. En bij Camping De Kuilen en de VDB Stables van Berry kun je je paard ook stallen en logeren. Wij faciliteren de wegbewijzering en de routes van het gehele gebied, die bij ons online te vinden zijn. Binnenkort hangen we ook informatiepanelen met de kaart bij de opstapplaatsen.’

Galopperen door het water

Ondertussen zijn we al even op weg in het bos en stuiten we ineens op een meertje met een enorme steiger direct aan de route. Het water oogt als een spiegel en ligt er sereen bij tussen de hoge bomen. De paarden staan te trappelen om er in te gaan en zo ook de menners en ruiter. In volle vaart galopperen we een ronde door de waterrand. Het advies is wel om niet te ver naar binnen te gaan, want in het midden is het diep. Iedereen geniet en ook de paarden vinden het fantastisch. Nu is de vraag: mag dit zomaar? ‘Ja, absoluut,’ antwoordt Berry. ‘Er zijn hier geen specifieke regels over waar je wel of niet mag komen. Je kunt dus prima even van het pad afwijken. De gemeente Someren is heel paardenminded. Ze ziet hier graag veel paarden. Daarom werken ze ook zo goed met ons samen om het hier te optimaliseren en is het gratis om hier te rijden. Je hoeft geen entree of een lidmaatschap te betalen.’ Eenmaal terug op het pad gieren sommigen het uit van het lachen, vooral de dames en heer op de kleinere aanspanningen. Ze zijn per ongeluk iets te diep door het water gegaan en drijfnat geworden. ‘Droogt vanzelf,’ roepen ze gelaten en we vervolgen snel onze weg door het bos.

Netwerk van knooppunten

In Someren bestaan geen speciale projecten voor het gewas. Dat betekent dat alles vrij groeit in het bos. Alleen woekering wordt tegengegaan. Je komt dus allerlei soorten bomen tegen, zoals diverse loofbomen en sparren. Ook de landschapstypen verschillen, met afwisselend bos, heide, zandverstuivingen en watertjes. Ook voor de rust lijk je goed terecht te kunnen in dit deel van Brabant. De hele rit heb ik het gevoel dat we alle natuur voor ons alleen hebben. Ook de speciale verharde paden voor rolstoelen vallen op, aangeduid met een bordje. Nathalie: ‘De meeste natuurgebieden zijn slecht begaanbaar voor mindervaliden. In Brabant hebben gemeenten daarom rolstoelroutes aangelegd, zoals naar onder andere het volgende meertje waar we nu naar toe rijden. Wij werken met netwerken van knooppunten, die zijn aangegeven met paaltjes. Dat geldt dus ook voor de ruiter- en menpaden.’

Triomfboog

Voor de totstandkoming van de ruiter- en menroutes in Brabant werken de KNHS en daarmee de regioconsulenten samen met Routebureau Brabant. Deze uitvoerende organisatie heeft veel ervaring met het aanleggen van routes voor wandelaars en fietsers en wordt ingezet door de diverse gemeenten. We belanden op een pad waar de boomtakken zich als een soort triomfboog over ons heen vouwen. Ondertussen vertelt Nathalie verder over de toekomstplannen in dit deel van Brabant. ‘Deze nieuwe routes zijn afgelopen zomer officieel geopend en in de rest van dit deel van de provincie komen er een hele hoop vernieuwingen aan. Zo willen we graag de Strabrechtse Heide aansluiten met Heeze, Leende en Valkenswaard. Dit gebied is reeds aangesloten aan de ‘Hoef aan de Pan’. We hebben plannen om in de toekomst meerdaagse arrangementen aan te kunnen bieden met stallen en slaapplaatsen.’ Berry voegt toe: ‘Je kunt vanaf hier nu al helemaal doorrijden tot aan België. Dat is 110 kilometer aaneengesloten in de natuur rijden.’ De conclusie die we aan het einde van de rit trekken: wat is Brabant prachtig!  

Meer weten?

Een overzicht van alle (ruiter)routes in Brabant vind je op: www.routesinbrabant.nl.

Lekker georganiseerd buitenrijden? Dat kan met Enjoy the Ride. De eerste ritten dit jaar zijn bekend! Kijk op www.knhs.nl/nieuws/2018/eerste-enjoy-the-ride-ritten-voor-2018-bekend/ of www.knhs.nl/buitenrijden/enjoy-the-ride-ritten/.

Ander Nieuws

  • Groen licht voor TeamNL Paradressuur. wereldranglijst schept verwachtingen
    Groen licht voor TeamNL Paradressuur. wereldranglijst schept verwachtingen
  • Wat maakt een goed voltigepaard?
    Wat maakt een goed voltigepaard?
  • WK Herning: Individueel brons voor Dinja van Liere
    WK Herning: Individueel brons voor Dinja van Liere