­ Jeugdrubrieken dressuur - KNHS

Jeugdrubrieken dressuur

In 2019 zijn we gestart met het organiseren van een pilot jeugdrubrieken in dressuur. Het idee hiervoor is al een hele tijd geleden ontstaan. Het dressuurforum is hiermee aan de slag gegaan. Zo is deze pilot ontstaan. In andere sporten is het heel normaal dat er naar leeftijd gekeken wordt. Binnen de paardensport niet en dan vraag je je af of dat goed is. Het is eigenlijk heel vreemd dat we van kinderen in bijvoorbeeld de basisschoolleeftijd hetzelfde vragen als van volwassenen.

Vanaf  april  is de KNHS dan ook gestart met pilotwedstrijden jeugdrubrieken tijdens ponywedstrijden dressuur. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony geen rol meer speelt. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony speelt dan geen rol meer maar het kind staat dan meer centraal. De klassenindeling blijft hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden en de winstpunten tellen gewoon mee.

De volgende rubrieken worden uitgeschreven:

Jeugd onder 9 = JO9 deelname mogelijk 6 t/m 8 jaar
Jeugd onder 12= JO12 deelname mogelijk 9 t/m 11 jaar
Jeugd onder 15= JO15 deelname mogelijk 12 t/m 14 jaar
Jeugd onder 19= JO19 deelname mogelijk 15 t/m 18 jaar

In 2019 richten we ons op Leeftijdsgericht Sportaanbod dressuur. Daar draaien we dit jaar de pilot voor die we in eerste instantie hadden gepland vanaf april tot en met september. Op dit moment nemen er al meer dan 50 organisaties deel aan de pilot. De berichten die we van de organisaties terug krijgen zijn heel erg positief. Ook van de ruiters en juryleden horen we positieve geluiden. Ze vinden het allemaal helemaal leuk. Om die reden is dan ook besloten om de pilot verder door te trekken naar 2020 om op die manier nog meer organisaties en deelnemers de kans te geven deel te nemen aan deze wedstrijden. Een bijkomende reden om deze pilot door te trekken naar 2020 is, dat ook het spring- en eventingforum enthousiast zijn geworden voor ene leeftijdsgericht sportaanbod. Ook deze fora gaan aan de slag om de mogelijkheden te bekijken voor hun discipline.

Kijk voor meer informatie op jeugdrubrieken - dressuur. Hier kun je ook de deelnemende wedstrijden vinden.

Ander Nieuws

  • Dinja van Liere op 1 en 2 bij K&U De Meern
    Dinja van Liere op 1 en 2 bij K&U De Meern
  • Neurologische vorm van rhinopneumonie in Ede
    Neurologische vorm van rhinopneumonie in Ede
  • Springruiters maken zich op voor eerste Rolex Grand Prix van 2021
    Springruiters maken zich op voor eerste Rolex Grand Prix van 2021