­ KNHS Trainersseminar Dressuur: Over mentaliteit kweken en bewustwording - KNHS

KNHS Trainersseminar Dressuur: Over mentaliteit kweken en bewustwording

Drie olympiërs waren afgelopen zaterdag goed voor een drukbezocht KNHS Trainersseminar. Onder het motto ‘Oud Olympiërs aan het werk met de toekomst’ gaven Anky van Grunsven, Coby van Baalen en Imke Schellekens-Bartels clinics aan jeugdruiters, waarbij het trio kritische vragen zeker niet uit de weg ging. Met veel respect bevroegen de drie dressuurvedettes elkaars trainingsmethodes.

Het gesprek voorafgaand aan het trainersseminar ging over de mentaliteit van de jeugd. Volgens Van Baalen hebben de jonge Nederlandse amazones die in de top meerijden zeker de juiste topsportmentaliteit, bij amazones die nog dromen van een loopbaan in de paardensport ontbreekt het daar veelal aan. Toch kan een gebrek aan middelen geen excuus zijn, volgens Van Grunsven. Jorinde Verwimp ging als zestienjarige Junior bij haar op stal aan het werk, met de Spelen als doel. Jorinde ging er volledig voor en reed vervolgens ook in Rio. “Als je bereid bent om hard te werken, kun je ieder van ons bellen.”

Durf fouten te maken
Anky van Grunsven kreeg voor haar drie onbekende combinaties in de baan, Pem Verbeek, Annemijn Boogaard en Marten Luiten. De focus lag op tempocontrole en fouten durven te maken. De zweep moest op voorhand worden ingeleverd, die pak je er volgens de drievoudige olympisch kampioene alleen bij als het nodig is. “In de training mag het misgaan, dat is helemaal niet erg. Zoek de problemen op en probeer ze op te lossen. Wie niet in staat is om fouten te maken, is tot niets in staat.”

Pem Verbeek

 

Marten Luiten 

Twee tegenpolen
Waar Van Grunsven vooral praktisch naar een combinatie kijkt, kan Van Baalen zich stoelen op een verregaande theoretische basis, die voorafgaand aan haar clinics ook uitgebreid werd toegelicht. Zo vindt Anky van zichzelf dat ze weinig op heeft met het africhtingsskala, volgens Coby werkt de meervoudig olympisch kampioene juist wel de onderdelen van het skala uit. Hetzelfde geldt voor de ophoudingen. Anky doet naar eigen zeggen niet aan halve en hele ophoudingen, maar in haar training praat ze volgens haar collega-trainer wel over vergelijkbare teugelhulpen, al benoemt Van Grunsven die anders. “Iedereen met succes heeft een systeem, bewust of onbewust”, meent Van Baalen. Zo blijkt dat twee tegenpolen zich veel dichter tegen elkaar aan bewegen dan vooraf misschien het geval lijkt.

Perfectioneren van overgangen
In de clinic van Sanne van der Pols en haar vaste trainer Coby van Baalen draaide het om het perfectioneren van overgangen. Iets waar Van Baalen veel aandacht aan besteedt bij haar leerlingen: “Werk de overgangen uit totdat ze voor het moment perfect zijn. Het is belangrijk dat het paard zo min mogelijk verandert in frame en de aanleuning constant blijft.”
De uitvoering riep vragen op bij Van Grunsven, die respect toonde voor het constante beeld dat Excellentie rondje na rondje bleef vasthouden. “Ik zou dat niet kunnen zonder te schakelen.” Volgens Van Baalen is het juist goed om een constant beeld na te streven: “Ik zie geregeld ruiters voorbij komen die nog geen rondje in hetzelfde tempo kunnen rijden en alsmaar naar voren- en terugschakelen.”

 

Sanne van der Pols

Discussie tussen jurylid en trainer
Daphne van Peperstraten en haar medaillewinnaar Cupido namen de galoptour van de individuele Young Riders-proef door, met real-time punten van een FEI 5*-jurylid Mariëtte Sanders. Interessant was de discussie tussen trainer Van Baalen en het jurylid. Daphne reed volgens haar trainer op kleine hulpen een zeer kleine, precies gereden, goed doorgesprongen pirouette, met de juiste stelling en buiging, zonder in te boeten op haar eigen houding en inwerking. Het jurylid waardeerde de pirouette met een acht, volgens Van Baalen mocht dit cijfer hoger, omdat de oefening op zoveel punten aan perfectie grensde. Waarom Mariëtte Sanders achterbleef? “Elke beoordeling begint bij de kwaliteit van de basisgangen, minimaal sprongverlies voor of na de pirouette doet het cijfer dalen.”

Daphne van Peperstraten

Leerproces van een paard
Imke Schellekens-Bartels had in haar clinics veel aandacht voor de manier waarop een paard leert. Veel paarden waren wat kijkerig op de korte zijde bij A, volgens Imke moest daar niet al teveel een punt van worden gemaakt. “Laat je niet afleiden als je paard een keer kijkt, maar houd de leerprincipes in je achterhoofd. Zorg dat je druk houdt op je binnenteugel en je binnenbeen en laat die druk weg als je paard ontspant en doorloopt. Zo beloon je het goede gedrag.”

Imke Schellekens-Bartels

Jonge kinderen
Ook voor de manier waarop jonge kinderen leren had Imke veel aandacht. Ze ging aan het werk met jeugdruiters Lilli van den Hoogen, Robin Heiden en Lara van Nek. “Er bestaat een groot verschil tussen jonge ponykinderen en Junioren. Niet alleen qua communicatie, maar ook op het gebied van kennis, coördinatie en het kunnen nadenken over het rijden. Jonge ponykinderen hangen ook vaker wat achterover, dat heeft met kracht te maken. Daar moet je als trainer rekening mee houden.”

Lili van den Hoogen 

 

Robin Heiden (onder) en Lara van Nek

 

Geniet van de weg
“Geniet van de weg naar het hoogtepunt toe, want je paardensportcarrière kent waarschijnlijk meer diepte- dan hoogtepunten”, is de waardevolle afsluitende boodschap die Imke meegaf aan het publiek. Met zoveel kennis en kunde in huis was het dit jaar een bijzonder boeiend trainersseminar, met als extra dimensie de interactie tussen de drie trainers die met al hun inzichten met gemak nog zo’n interessante dag kunnen vullen.

Tips om thuis mee aan de slag te gaan
Het hele KNHS Trainersseminar Dressuur barstte van de tips en goede adviezen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet om thuis mee aan de slag te gaan! Klik hier voor de tips voor thuis

Meer foto's
Een uitgebreid fotoverslag vind je op onze Facebookpagina

Foto's: Digishots

 

Ander Nieuws

  • Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
    Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend