­ Biografie Jan van Hooff - KNHS

Biografie Jan van Hooff

Jan A.R.A.M. van Hooff (Arnhem, 1936) groeide op in het familiebedrijf Burgers’ Zoo in Arnhem en ging vanzelfsprekend biologie studeren. Dat deed hij in Utrecht en Oxford. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar in de Gedragsbiologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn interesse betreft het sociale gedrag en de sociale organisatie van primaten. Hij promoveerde op een vergelijkende studie over de gelaatsexpressies als middel van sociale communicatie bij de primaten, en speciaal over de evolutie van lachen en glimlachen. Het latere onderzoek van hem en zijn leerstoelgroep richtte zich op de regeling van sociale betrekkingen (o.a. conflictregulatie en sociale harmonie in dierengemeenschappen) bij verschillende diersoorten, o.a. zebra's.

De studies vonden plaats aan gevangenschapspopulaties (b.v. de chimpanseekolonie en de zebrakudde in Burgers Zoo, Arnhem) en aan verschillende primatensoorten in veldwerkprojecten (o.a. de orang-oetan in Indonesië).

Jan van Hooff is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Samen staan we sterk
    Column Theo Fledderus: Samen staan we sterk
  • Expertspanel Beroepsgroep Hippische Instructeurs: Sanne Beijerman
    Expertspanel Beroepsgroep Hippische Instructeurs: Sanne Beijerman
  • Het KNHS Jaarverslag 2019 staat online!
    Het KNHS Jaarverslag 2019 staat online!