Aspirant-instructeur

De opleiding is bedoeld voor wie in de toekomst de instructeursopleiding wil volgen en zeker wil weten over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken. Ook is de opleiding tot Aspirant–instructeur geschikt als je op korte termijn gediplomeerd wilt zijn, bijvoorbeeld omdat je lesgeeft of les gaat geven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat.

Met het diploma Aspirant-Instructeur kun je: 

 • Gedurende 3 jaar lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat (na deze 3 jaar is dat niet meer toegestaan en moet je je instructeursdiploma hebben behaald). 
 • Instromen in de opleiding tot Instructeur Basissport of Wedstrijdsport (kijk voor de voorwaarden in de online brochure 2017-2019).

Nieuw dit jaar is de cursus Aspirant Manege Instructeur. Deze opleiding is voor jou als je graag wilt leren lesgeven op een manege. Je leert alle basisvaardigheden om les te kunnen geven aan groepen. 

Volg een cursus of doe direct examen

Je kunt een cursus volgen van 20 aaneengesloten lessen op zes locaties. Het cursusprogramma staat in de online brochure. Heb je voldoende kennis en vaardigheden, dan mag je je ook direct inschrijven voor de examens. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de examens aflegt. Je kunt er voor kiezen om alle examens in dezelfde periode te doen, maar je kunt ook eerst een aantal examens doen en een half jaar of een jaar later nog een aantal examens. Tussen het afleggen van het eerste examen en het afleggen van het laatste examen mag maximaal drie jaar tijd zitten. Anders gezegd: je moet binnen 3 jaar slagen voor alle examens van de vooropleiding om het diploma aspirant-instructeur te halen.

Bereid je je voor op een examen of toelatingstest en wil je daar graag begeleiding bij, dan kun je dat vragen aan een gediplomeerd instructeur bij jou in de buurt.

Examens 

De examens voor de opleiding aspirant-instructeur worden meerdere keren per jaar georganiseerd. De data staan in de opleidingenkalender op mijnknhs.nl (zoek op 'aspirant-instructeur'). Inschrijven kan online via MijnKNHS.nl. Voor de opleiding aspirant-instructeur worden geen herexamens georganiseerd. Natuurlijk kun je wel opnieuw examen doen. Om de opleiding aspirant-instructeur te halen, moet je slagen voor de volgende examens:

 1. Geven van lessen (praktijkexamen)
  Prijs rechtstreeks examen €85,-
  Directe examens: 26 september, 25 oktober, 27 november en 18 december

 2. Assisteren bij activiteiten (portfolio-examen)
  Prijs rechtstreeks examen €10,-
  Deze module kun je zelfstandig opstarten, lees meer
 1. Omgang, verzorging en praktische paardenkennis (praktijkexamen)
  Prijs rechtstreeks examen € 70,-
  Directe examens: 26 september, 25 oktober en 30 november
 1. Voeding en gezondheid (digitaal examen)
  Prijs rechtstreeks examen € 35,-
  Directe examens: 28 september, 23 oktober, 27 november en 18 december
 1. Rijden van een paard (praktijkexamen)
  Prijs rechtstreeks examen €90,-
  Directe examens: 28 september, 23 oktober en 30 november 

Categorie: direct examen, examen, instructeur, "aspirant instructeur", Vooropleiding

Downloads:

Ander nieuws

 • Wereldtoppers aan de start bij Jumping Amsterdam 2018
  Wereldtoppers aan de start bij Jumping Amsterdam 2018
 • Indoor Drachten gaat komend weekeinde full swing door
  Indoor Drachten gaat komend weekeinde full swing door
 • Deelnemers KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy Jumping Amsterdam
  Deelnemers KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy Jumping Amsterdam
Wij maken gebruik van cookies Ok