Vernieuwde KNHS instructeursopleidingen

De Instructeursopleidingen van de KNHS gaan veranderen! Vanuit ruiters en instructeurs kwam de vraag of het mogelijk was om meer tijd te krijgen om het prachtige vak van instructeur te leren. Het is tenslotte een vak waarin de mate van ervaring een belangrijke rol speelt. De KNHS heeft daarom, onder leiding van rot in het vak Marion Schreuder, in samenwerking met de klankbordgroep instructeursopleidingen, de verschillende opleidingen en niveaus van de KNHS achter elkaar geplaatst.

Je start dus met de opleiding Aspirant-Instructeur, dan volg je de opleiding Basissport en als je dat wilt volg je daarna de opleiding Instructeur Wedstrijdsport. Voor wie zich daarna nog verder wil ontwikkelen heeft de KNHS de opleiding Trainer.

Niet alleen de duur van de opleiding is veranderd, ook de inhoud van de opleiding is aangepast. Vanaf het nieuwe cursusjaar start iedereen met een allround basis waarin zowel dressuur als springen aan bod komen. Hiermee willen we de kwaliteit en de ervaring van de opgeleide instructeurs vergroten. Een unieke opleiding met een hoge kwaliteit die je van de KNHS mag verwachten!

De nieuwe opzet van de instructeursopleidingen is voorgelegd aan het KNHS-ledenpanel. De meerderheid van dit panel heeft de vernieuwing als positief beoordeeld en zou de opleiding zelf volgen of aanraden aan anderen. Lees hieronder alvast meer over de nieuwe opzet. 

Lees hier ook het exclusieve interview met Marion Schreuder over de totstandkoming van de nieuwe opzet van de KNHS-instructeursopleidingen. 

Vanaf juni is de nieuwe opleidingsbrochure beschikbaar en vanaf dat moment kan er worden ingeschreven.

Aspirant-Instructeur

De eerste stap is de opleiding Aspirant-Instructeur. Je wordt opgeleid om lessen te geven volgens een vast lesplan, om een paard te kunnen rijden en om de basiskennis te hebben van voeding en gezondheid. Je kunt een paard verzorgen. 

duur opleiding: 20 weken

Je hebt twee mogelijkheden:

 1. Je volgt de opleiding op één van de locaties. Dit kan met en zonder eigen paard.
 2. Of je volgt een verkorte cursus. Je hebt twee bijeenkomsten waarin de opleiding wordt uitgelegd, en je op weg wordt geholpen. Daarna heb je een bijeenkomst didactiek en maak je een toets rijvaardigheid. Je levert voor je de examens aflegt een protocol in van het proefexamen, beoordeeld door een instructeur niveau 3 met een KNHS-licentie. En je sluit de opleiding af met verschillende examens.

De kosten:

1. Regulier traject: €1075,- (exclusief huur paard)
2. Verkort traject: €575,-

De verschillende  nieuwe opleidingen “aspirant-instructeur” worden vanaf januari 2019 uitgeschreven.

Je kunt kiezen uit de volgende opleidingen:

 •                 Aspirant-Instructeur Allround
 •                 Aspirant-Manege Instructeur
 •                 Aspirant-Instructeur Mennen
 •                 Aspirant-Instructeur Voltige
 •                 Aspirant-Instructeur Western
 •                 Aspirant-Instructeur IJslandse paarden*
 •                 Aspirant-Instructeur Freestyle

*De variant Aspirant Instructeur IJslandse paarden wordt alleen uitgeschreven in de vorm van toelatingsexamens voor de opleiding Instructeur Basissport IJslandse Paarden.

Instructeur Basissport

Je hebt de opleiding Aspirant-Instructeur goed afgerond. Je hebt een ‘7’ gehaald voor lesgeven en rijden. En je wilt een stap verder! Dan is de opleiding basissport iets voor jou.

Je leert om zelfstandig lessen te verzorgen, om beginners, recreanten en beginnende wedstrijdruiters te begeleiden. Je eigen rijvaardigheid moet goed zijn. Je springt en je rijdt dressuur, je toont aan dat je een goede algemene rijvaardigheid hebt. Je kunt jouw lesklanten adviseren of een paard bij hen past en hoe dit paard getraind en verzorgd moet worden. Je bewaakt natuurlijk het welzijn van het paard.

Duur opleiding: 18 maanden

De kosten:

€2450,-

Uitzondering:

 • Manege Instructeur Basissport en Instructeur Basissport Voltige: €1625,- ( je volgt geen lessen, maar wordt op het eigen bedrijf of de vereniging begeleid).
 • Instructeur Basissport Eventing en Instructeur Basissport Paardrijden Gehandicapten: €725,- ( deze opleiding duurt een half jaar).
 • Kosten Instructeur Basissport IJslandse Paarden: €3250,-.

Je hebt 30 bijeenkomsten onder leiding van uitstekende docenten. Daarnaast heb je 5 centrale bijeenkomsten, waar alle opleidingsgroepen bij elkaar komen en zich verdiepen in specifieke onderwerpen. Je loopt 50 uur stage op een geselecteerd bedrijf. Je rondt jouw opleiding af met een aantal examens.

Je kunt kiezen uit de volgende opleidingen:

 • Instructeur Basissport Allround
 • Manege Instructeur Basissport
 • Instructeur Basissport Mennen
 • Instructeur Basissport Voltige
 • Instructeur Basissport Eventing*
 • Instructeur Basissport Paardrijden Gehandicapten*
 • Instructeur Basissport Western
 • Instructeur Basissport IJslandse Paarden
 • Instructeur Basissport Trec
 • Instructeur Basissport Freestyle**

 *  Deze opleiding kan je alleen volgen als je de opleiding instructeur basissport allround hebt afgerond.
** Deze opleiding wordt alleen aangeboden door de Freestyle Academy

Instructeur Wedstrijdsport

Je hebt de opleiding Instructeur Basissport goed afgerond. Je hebt een ‘7’ voor het rijden en voor het lesgeven gehaald. En je wilt een stap verder! Je wilt je graag specialiseren in één discipline in de paardensport. Dat kan! Dan is de opleiding Instructeur Wedstrijdsport iets voor jou.

De opleiding leert je om wedstrijdsporters te begeleiden. Je verdiept je nog meer ,naast de basisprincipes, in de verdere ontwikkeling van ruiter en paard om ze daarnaast op wedstrijden te kunnen begeleiden. Je rijdt zelf op het hoogste niveau van de breedtesport. Je beheerst jouw discipline goed. Je kunt ruiters stimuleren het beste uit zichzelf te halen. En in dit alles verlies je het welzijn van het paard nooit uit het oog!

Duur opleiding: 12 maanden

De kosten:

€2225,-

Uitzondering:

 • Instructeur wedstrijdsport voltige: €850,- ( begeleiding op de vereniging).

Je hebt zelf een wedstrijdklassering* Z2, ZZ, Z en je bent een actieve wedstrijdcombinatie. Daarnaast heb je tenminste één leerling op Z-niveau, waarmee je thuis oefent. Je beschrijft de vorderingen in een logboek.  Je volgt 30 cursusavonden waarin het leren trainen van paarden en het eigen rijden centraal staat. Je krijgt opdrachten om te coachen op wedstrijden.

Je kunt kiezen uit de volgende opleidingen:

 • Instructeur Wedstrijdsport Dressuur
 • Instructeur Wedstrijdsport Springen
 • Instructeur Wedstrijdsport Allround*
 • Instructeur Wedstrijdsport Eventing
 • Instructeur Wedstrijdsport Mennen
 • Instructeur Wedstrijdsport Voltige
 • Instructeur Wedstrijdsport Reining
 • Instructeur Wedstrijdsport IJslandse Paarden
 • Instructeur Wedstrijdsport Trec

*De opleiding Instructeur Wedstrijdsport Allround heeft de eis M2 dressuur en L- springen.

Trainer

Als je de ambitie hebt om tot en met Grand Prix niveau les te gaan geven in de disciplines dressuur, springen of eventing kun je de opleiding trainer volgen. Je hebt het diploma Instructeur Wedstrijdsport , je hebt een ‘7’ voor het rijden en het lesgeven.

Daarnaast heb je een klassering  ZT+1, 1.60, 3*. Je hebt leerlingen die zich voorbereiden op of al deelnemen aan deze klasse. Je loopt stage bij een GP-trainer. En je volgt workshops bij NOC*NSF en bij de KNHS. Je hebt bijeenkomsten met een intervisiegroep onder leiding van een praktijkbegeleider. Tot slot verzorg je als examen een training op GP-niveau.

Duur opleiding: 24 maanden

De kosten:

€4575,-

Als je voldoet aan de instapvoorwaarden, krijg je een intake gesprek met de praktijkbegleider en KNHS-opleidingen. En je legt een examen af, waarin je laat zien dat je trainingen kunt verzorgen op LT-niveau, 1.45 en 2*. Dit toelatingsexamen dien je te halen eveneens met een ‘7’ om te mogen instromen. 

 

Voor alle opleidingen, behalve Trainer,  geldt dat zij kunnen starten als er minimaal 10 deelnemers per groep zijn.

  

 

Ander Nieuws

 • Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
  Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
 • Startlijst Bixiedag 2019 online
  Startlijst Bixiedag 2019 online
 • Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum
  Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum