­ Opleiding Aspirant Instructeur Allround - KNHS

Opleiding Aspirant Instructeur Allround

Ben jij een enthousiaste ruiter en vind je het leuk om anderen te leren dressuurrijden en springen? Dan is de opleiding Aspirant Instructeur Allround echt iets voor jou! Ontwikkel je eigen rijvaardigheid én leer lesgeven.

Je krijgt als basis een programma waarin ook onderwerpen als Rijtechniek (springen en dressuur), Didactiek (de leer van het lesgeven), Voeding & Gezondheid en Omgang & Verzorging aan bod komen. Je kunt na de opleiding uitgewerkte lessen geven op het niveau “Brons”. Deze opleiding kun je eventueel ook als verkorte opleiding doen (zelfstudie) met als basis een ruime ervaring in het lesgeven en rijden van paarden.

Als je de opleiding Aspirant Instructeur met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen.

Toelatingseisen

 • Je bent lid van de KNHS.
 • Je bent minstens 16 jaar oud.
 • Je hebt voor de lesavonden wekelijks de beschikking over een E-pony of paard om mee te nemen naar de opleidingslocatie voor de praktijklessen en de examens Trainen van een paard (PVB 2.5) en Praktische paardenkennis, Omgang & Verzorging (PVB 2.4b).
 • Je rijdt op minimaal B/L niveau dressuur en kan een 60 cm parcours springen.
 • Je hebt de beschikking over een combinatie met een E-pony of paard, die je mee kan nemen naar een aantal lesavonden om te oefenen en naar het examen (PVB 2.1b) Geven van lessen.
 • Jij en je lescombinatie beschikken over een veelzijdigheids- of springzadel voor de lessen met springen en examens springen. 
 • Je beschikt over een laptop of tablet (met WiFi) om de digitale kennistoetsen te maken.

De verschillende PVB’s (Examens)

 1. PVB 2.4a is een digitale kennistoets Voeding en Gezondheid;
 2. PVB 2.1a is een digitale kennistoets Rijtechniek en Lesgeven;
 3. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten is een portfolio (verslag) hierover maken;
 4. PVB 2.1b Geven van lessen is het lesgeven aan 2 ruiters, dressuur (B/L1 niveau) en springen (een lijntje van 60 cm).
 5. PVB 2.4b Praktische paardenkennis, Omgang & Verzorging is een praktijkpoets.
 6. PVB 2.5 Trainen van een paard, dressuur rijden (L1 niveau) en springen 60 cm parcours.

Het behalen van de twee digitale kennistoetsen en het portfolio met een voldoende afronden zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.

Voltijd Opleidingsprogramma
De opleiding bestaat uit een startbijeenkomst in Ermelo en daarnaast 19 opleidingsbijeenkomsten op doordeweekse avonden op verschillende locaties in het land. De opleiding wordt afgesloten met 2 examendagen op de gekozen locatie.

De avonden bestaan hoofdzakelijk uit praktijklessen waarin de theorie verweven zit en de leerstof besproken wordt. In het praktisch deel wordt voornamelijk het rijden en lesgeven geoefend.

De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding o.a. aan bod:

 • Rijtechniek dressuur
 • Rijtechniek springen
 • Lesgeven (Didactiek)
 • Praktische Paardenkennis (Voeding & Gezondheid, Omgang & Verzorging)

 

Verkorte opleiding (zelfstudie)
Heb je al veel ervaring met lesgeven en rijden in dressuur en springen, dan is het mogelijk een verkorte opleiding te volgen. Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen maar bereid je je thuis voor op de PVB’s (examens).

Je volgt twee centrale bijeenkomsten in Ermelo (deze zijn verplicht). Tijdens de eerste startbijeenkomst worden de eisen van de verschillende PVB’s (examens) toegelicht en krijg je een lezing Didactiek. Tijdens de tweede bijeenkomst krijg je voorbeelden te zien van wat er van je wordt verwacht tijdens enkele PVB's.

De digitale kennistoetsen vinden plaats in Ermelo.
De praktijk beoordelingen vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Je moet zelf zorgen voor een paard met een stokmaat boven de 148 cm (zonder ijzers gemeten) met een veelzijdigheids- of springzadel. Ook moet je een combinatie meenemen om aan les te geven in dressuur (B/L1 niveau) en springen (een lijntje van 60 cm).

Proefexamen
Voordat je in de verkorte opleiding wordt toegelaten tot de praktijkexamens, rijd je thuis een proefexamen (dressuur rijden en springen) dat je opneemt op video en welke je instuurt via Paardrijden.nl voor beoordeling. Het inleveren van het proefexamen is een voorwaarde voor deelname aan de drie praktijkexamens (PVB2.1b, PVB 2.4b en PVB 2.5). 

Facultatieve Examentraining
Voor de praktijkexamens van de verkorte opleiding wordt een facultatieve examentraining aangeboden waar je je voor kunt inschrijven. Hier krijg je examentraining voor de PVB’s Trainen van een paard, het Geven van Lessen en Praktische Paardenkennis.

De verschillende PVB’s (Examens) vinden plaats in Ermelo in de maanden mei, juni en juli.

Kosten

Voltijd opleiding
€1195,- (exclusief aanschaf lesmateriaal)

Verkorte opleiding (Zelfstudie)
€625,- (exclusief aanschaf lesmateriaal)

Facultatieve Examentraining;
Onderdeel PVB “Trainen van een paard” €40,-
Onderdeel PVB “Geven van Lessen” €40,-
Onderdeel PVB “Praktische Paardenkennis” €20,-

Proefexamen online via Paardrijden.nl (verkorte opleiding) €30,-

Lesmateriaal
Voor de eerste dag van de opleiding krijg je een link om het benodigde lesmateriaal te bestellen. 

Kosten lesmateriaal €75,-

Inschrijven

Op dit moment is de inschrijving voor deze opleiding gesloten. Deze opleidingen starten weer in het voorjaar van 2024. Houd onze sociale mediakanalen en de opleidingenkalender in de gaten voor de nieuwe startdatum van de inschrijving, of stuur nu alvast een mail naar academy@knhs.nl als je geïnteresseerd bent om deze opleiding te volgen. 

Ben jij actief (geweest) in de wedstrijdsport op minimaal Z niveau dressuur (Z1+1), springen (1.30+1) of eventing (Z+1) met een paard, geef je al les en vind je het leuk om anderen te leren dressuurrijden en springen? Dan is het Sporttraject Aspirant Instructeur Allround echt iets voor jou! Dit is een verkorte opleiding (zelfstudie) en start naar verwachting in november/december 2023. Opleiding Sporttraject Aspirant Instructeur Allround - KNHS

 

 

 

 

 

Ander Nieuws

 • Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
  Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
 • Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
  Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
 • Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
  Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden