­ Opleiding Aspirant Instructeur Allround - KNHS

Opleiding Aspirant Instructeur Allround

Ben jij een echte allrounder en vind je het leuk om anderen te leren dressuurrijden en springen? Dan is de opleiding Aspirant Instructeur Allround echt iets voor jou! Ontwikkel je eigen rijvaardigheid én leer lesgeven.

Je krijgt een basisprogramma waarin ook onderwerpen als Rijtechniek (springen en dressuur), Didactiek (de leer van het lesgeven), Voeding & Gezondheid en Omgang & Verzorging aan bod komen. Je kunt na de opleiding uitgewerkte lessen geven op het niveau “Brons”. Deze opleiding kun je eventueel ook als verkorte opleiding doen (zelfstudie) met als basis een ruime ervaring in het lesgeven en rijden van paarden.

Toelatingseisen

 • Je bent lid van de KNHS.
 • Je bent minstens 16 jaar oud.
 • Je hebt wekelijks de beschikking over een paard met een stokmaat boven de 148 cm (zonder ijzers gemeten) met een veelzijdigheids- of springzadel om mee te nemen naar de opleidingslocatie voor de praktijklessen en de examens.
 • Je rijdt op minimaal B/L niveau dressuur en kan een 60 cm parcours springen.
 • Je beschikt over een laptop of tablet om de theorietoetsen te maken.

Huurpaarden
Op enkele opleidingslocaties is het mogelijk om een paard te huren. Je kunt bij je inschrijving aangeven als je hier gebruik van wilt maken. Je krijgt dan contactgegevens om dit zelf voor eigen kosten te regelen.

Voltijd Opleidingsprogramma
De opleiding bestaat uit een startbijeenkomst in Ermelo en totaal 20 opleidingsbijeenkomsten op doordeweekse avonden in de periode maart  tot en met juni op verschillende locaties in het land. De opleiding wordt afgesloten met 2 examendagen op deze locatie.

De avonden bestaan uit een theoretisch deel waarin de leerstof besproken wordt en een praktisch deel waarin het rijden en lesgeven geoefend wordt.

De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding o.a. aan bod:

 • Rijtechniek
 • Didactiek
 • Dressuur
 • Springen
 • Lesgeven
 • Voeding & Gezondheid
 • Praktische paardenkennis met Omgang & Verzorging

De verschillende PVB’s (Examens)

 1. Theorietoets Voeding en Gezondheid.
 2. Theorietoets
 3. Portfolio (verslag) maken over Assisteren bij activiteiten.
 4. Geven van lessen aan 2 ruiters, dressuur (L1 niveau) en springen (60 cm).
 5. Praktijktoets Praktische paardenkennis, Omgang & Verzorging.
 6. Trainen van een paard, dressuur rijden (L1 niveau) en springen 60 cm parcours.

Het behalen van de twee theorietoetsen en het portfolio Assisteren bij activiteiten zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.

Verkorte opleiding (zelfstudie)
Heb je al veel ervaring met lesgeven en rijden in dressuur en springen, dan is het mogelijk een verkorte opleiding te volgen. Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen maar bereid je je thuis voor op de PVB’s (examens).

Je volgt twee centrale startbijeenkomsten in Ermelo. Tijdens de eerste startbijeenkomst worden de eisen van de verschillende PVB’s (examens) toegelicht en krijg je een lezing Didactiek. Tijdens de tweede bijeenkomst krijg je voorbeelden te zien van wat er van je wordt verwacht tijdens enkele examens en is er een lezing over Rijtechniek en een ander belangrijk onderwerp.

Proefexamen
Voordat je wordt toegelaten tot de praktijkexamens, rij je thuis een proefexamen Trainen van een paard  (dressuur rijden en springen) welke wordt beoordeeld door een instructeur niveau 3 of hoger met een geldige KNHS-licentie. Deze geeft een schriftelijk advies door het daarvoor bestemde protocol in te vullen. Als je dit voldoende hebt uitgevoerd lever je het door de instructeur ingevulde protocol in en kun je je inschrijven voor het praktijkexamen.

Het behalen van de twee theorietoetsen en het portfolio Assisteren bij activiteiten zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.

De verschillende PVB’s vinden plaats in Ermelo in de maanden mei, juni en juli.

Je moet zelf zorgen voor een paard met een stokmaat boven de 148 cm (zonder ijzers gemeten) met een veelzijdigheids- of springzadel. Ook moet je een combinatie meenemen om aan les te geven.

Kosten

Voltijd opleiding
€1095,- (exclusief eventuele huur van een paard en lesmateriaal)

Verkorte opleiding
€585,- (exclusief eventuele huur van een paard, lesmateriaal en proefexamen)

Lesmateriaal
Op de eerste dag van de opleiding krijg je een link om het benodigde lesmateriaal te bestellen. 

Inschrijven
Je kunt je hier inschrijven voor deze opleiding vanaf 1 oktober 2021. Deze opleiding gaat in het voorjaar van 2022 van start.  

Ander Nieuws

 • Uitbreiding samenwerking landelijke routedatabank
  Uitbreiding samenwerking landelijke routedatabank
 • Column Gerard Arkema: kijken naar wat wel kan
  Column Gerard Arkema: kijken naar wat wel kan
 • KNHS en FNRS volgen advies Sectorraad Paarden naar aanleiding van uitbraak Rhinopneumonie in Valencia
  KNHS en FNRS volgen advies Sectorraad Paarden naar aanleiding van uitbraak Rhinopneumonie in Valencia